Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2007 23:13 - Европейци сме, ама не съвсем...
Автор: marystaneva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3280 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 08.12.2007 23:22


Прочетох в zaGrada.bg статия със следното заглавие:

"Защо кметовете да ни украсяват за Коледа? Досадно е и за това да мрънкаме. Няколко гирлянди, топки и лампички в офиса и на прозореца в къщи не струват много - трябва само желание" от Надя Райкова 
*******************************************************************************************************************

Та ето и моето мнение по този повод, което копирам и тук, надявайки се, че така може би повече хора ще го прочетат и ще се замислят за тези неща.

Нищо не ни струва да си украсим сами за празниците, нищо не ни струва да почистим улицата пред дома си или градинката пред блока, нищо не ни струва да боядисаме пързалката и катерушките на детската площадка или поне да пазим това, което някой друг е направил... Трябват съвсем малко пари за тези неща, но трябва и желание. А желанието ще се появи тогава, когато станем достатъчно съзнателни, когато се превърнем наистина в ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО! Това че географски се намираме в Европа и че вече членуваме в Европейския съюз не ни прави автоматично ЕВРОПЕЙЦИ, ако не притежаваме европейско мислене и отношение към тези неща. "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ" беше казано някъде. Иначе разбираме от всичко, от футбол до политика. Само ако може някой друг да ни свърши работата, а ние да му намираме кусури и да му даваме акъл как е трябвало да я свърши. Не знам що за хора сме?! Виждаме и сламката в окото на другите, но не и гредата в собственото си око. Дали ще се променим някога? Родители с потребителско мислене трудно могат да възпитат деца с гражданско съзнание. Учителите са абдикирали от призванието си, Църквата - също, лекарите са забравили Хипократовата клетва, а юристите - че основен принцип в правото е справедливостта. Вече сме се превърнали в консуматорско общество, където всичко се купува и продава. Нямаме нито идеали, нито духовни ценности. Но енергия да се оплакваме - колкото щеш! image
Съзнавам, че има и хора, които са изключение от това правило, макар и да са много малко на общия фон - написаното по-горе не се отнася до тях.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. diesirae - Все пак сме европейци...
10.12.2007 11:07
няма такова като европейски ценности... Има немски, френски, каталонски, матийски и пр. ценности и нрави. Това, което ни прави европейци според мен е че се тюхкаме, че не сме европейци, че искаме да станем европейци, че искаме повече.
Поздрави!
цитирай
2. marystaneva - Казах "европейско мислене" и "духовни ценности"
11.12.2007 06:27
А за нравите съм съгласна. Колкото до искането... Някой беше казал, че ако не си успял да постигнеш нещо в живота си, значи не си го искал достатъчно силно. Но това не значи, че ако достатъчно силно искаш шестица от тотото, тя ще ти се падне. Поне трябва да си си направил труда да пуснеш фиш. Да искаш да постигнеш нещо в живота си, означава да работиш много за постигането му, да се променяш и да се развиваш. Иначе ще стане като в един стар виц: Събрали се циганите на площада на митинг и започнали да скандират: "Искаме! Искаме!". Излязъл Президентът и ги попитал: "Какво искате?", а те отвърнали: "Каквото дадеш, брато, все е кяр!"
цитирай
3. анонимен - НАШИЯТ НИ УКРАСИ ИДЕАЛНО ......
11.12.2007 21:05
взе ни 5% от извоюваните от стачката а и не ни е дал още каквото се полагаше за месеца...о, и каква стегнация ...какъв рекет и ........дори уволнения.Дават 100% права на директорите защото те изпълняват тяхните поръчки ......УЧИТЕЛИТЕ СМЕ КАТО ....ОПИТНИТЕ МИШКИ! ГЛЕДАТ ДОКОГА ЩЕ ИЗДЪРЖИМ И ДА НЕ ДОЖИВЕЕМ ПЕНСИЯ..........ВЕЧЕ НА 60 ГОДИНИ ЩЕ НИ ПЕНСИОНИРАТ ЖЕНИТЕ !НАПРАВО ДА УМИРАМЕ В УЧИЛИЩЕ!
цитирай
4. marystaneva - Дали ще доживеем до пенсия?
11.12.2007 21:57
Не е само в училищата, на много места е така. И засега не виждам светлина в края на тунела.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2658064
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849