Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2009 10:23 - Много добра статия! Струва си да бъде прочетена!
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 1716 Коментари: 3 Гласове:
0



Как да изберем най-лошите управляващи? Като не гласуваме и оставим политиците да се надпреварват кой ще купи най-много гласове и ще фалшифицира най-успешно вота Аз го взех от вестник "Сега", те - от блога на Григор Гачев
http://www.gatchev.info/blog/
  image  

---

снимка: Христо Комарницки

Напоследък всеки твърди, че би отишъл да гласува, само че няма за кого. Нямало ги свестните кандидати, за които да даде гласа си.

Аз пък напоследък не вярвам на подобни хора. По простата причина, че ако им кажеш: "Този е свестен", те моментално почват да му намират кусури. Независимо дали са реални или не. Отначало останах с впечатлението, че много хора чакат да дойде някой ангел небесен, за да гласуват за него. (Ето ви блестящ пример за правилото "по-доброто е враг на доброто".) После обаче разбрах, че работата е друга.

Правих си на няколко пъти експеримента да похваля пред събеседници измислената партия "Възрождение" и да агитирам да се гласува за нея. Какво ли не чух в отговор за членовете й - били бивши комунисти, били корумпирани, били хора на Иван Костов, били обучавани от МОСАД и работели с пари на Сорос... Ум да ти зайде колко информирани се оказаха събеседниците ми! И все за лоши неща, дето те отказват да гласуваш за тях...

Проблемът според мен е в нежеланието да гласуваш, за да помогнеш да се оправи положението. То е особена форма на психопатология, която заразява иначе интелигентни хора и ги лишава от елементарен разсъдък върху очевидните факти. Уподобява ги на хипнотизираните в шоуто с Иво Величков, които ядат лимон със сол и го хвалят колко е сладък... Сигурно не ми вярвате. Особено ако сте от тези хора.

Искате ли да направим експеримент, който да отрече или да потвърди думите ми?

Нека като начало обърнем въпроса как да изберем добри управляващи. Нека видим как да изберем най-лошите възможни управляващи.

Начинът не е да гласувате за този или онзи. Ако гласувате, винаги можете да сгрешите и да подкрепите не най-лошия. Няма как да сте абсолютно сигурни кой е, нали?

Сигурният начин е друг - да НЕ гласувате. Когато всички свестни хора откажат да гласуват, политиците реално се съревновават кой ще купи най-много гласове и ще фалшифицира най-много изборни резултати. Т.е. кой е най-безскрупулният измамник - и го доказват обективно, чрез реални постижения. Първенецът печели изборите и управлението на държавата... Ако гласувате, дори наслука, имате шанс да го объркате. Оттук и изводът - по-добре гласувайте, било дори със случайно изтеглена бюлетина. Шансът да подкрепите най-лошия все ще е под 100%. За разлика от това, ако не гласувате.

Ако след като прочетете това, само премигате и започнете да търсите аргументи срещу него, не ми се сърдете, но диагнозата е сложена и експериментът - приключил. Верният въпрос би бил не кой аргумент ще го обори - такъв няма. Опитвате се да съставите обществено-системно перпетуум-мобиле, на принципа "ами ако използваме полупроводници вместо тежести, дали няма да се получи?". Верният въпрос е как да се върнете в реалността и да започнете да пазите интересите си.

Ето ви и кратък списък на най-често попадалите ми аргументи:

- "Ако гласуваме с невалидни бюлетини, изборите ще са невалидни."
- И тъй като държавата не може без правителство, ще остане да управлява сегашното. Супееееер!

- "Ако не гласуваме, целият свят ще види как не искаме такива управници."
- И ще каже: "Тези идиоти ПАК чакат ние да дойдем да им измием чиниите и да им оправим бушоните. Я да го *****!"

- "Тези вече са се наяли, а новите ще дойдат гладни."
- Управниците крадат не гозби, а пари. Препълнен стомах съм виждал често, но препълнена банкова сметка не очаквам да видя скоро.

- "Така нещата не стават, трябва промяна в Конституцията (държавния строй)..."
- Всяка такава промяна иска депутати, които да я подкрепят. Откажете ли да ги изберете, тя няма да се случи.

- "От нас нищо не зависи. Нещата се решават далече оттук."
- Бюлетините за наши депутати ги пускат не КГБ, ЦРУ или МОСАД, а ние. Нашите неща се решават далече оттук, когато ни управляват хора, избрани чрез негласуване.

- "Негласуването е вид интелектуален протест срещу системата."
- И каква е ползата от този вид протест? Засрамва крадливите управници и ги превръща в честни хора, примерно?...

- "Всичките са марионетки на една и съща мафия."
- Има хора, които не ги мързи да издигнат и подкрепят свестни кандидати. Има ги и сега. Ваш ред е.

Чувал съм и други аргументи. Колкото по-навътре в спора, толкова по-комични и сюрреалистични. Диагнозата работи.
**************************************************************************************
Заслужава си да прочетете и коментарите към статията!

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3681§ionid=5&id=0000901



Гласувай:
0



1. анонимен - Правилно НО
06.06.2009 13:23
Като не гласуваме и най-лошия спечели, вместо да го търпим да го трепем и ще спрат да се натискат разни навлеци.Като се промени и системата все едни и същи муцуни да киснат в парламента може и да потръгнат нещата но с дрямане няма да стане.Като си дремем ще ни стрижат, доят че и колят дори.Да сте виждали стриган вълк?
цитирай
2. marystaneva - "Като се промени и системата"???!
06.06.2009 18:49
Как мислиш, сама ли ще се промени? Не е нужно да се превръщаме в убийци. Съдът е този, който трябва да си свърши работата.
Но ние можем да я променим - гласувайки! И като внимаваме кого избираме. Докато хората се отказват от правото си на глас ДОБРОВОЛНО, няма как да стане.
цитирай
3. lado - примитивно
10.06.2009 21:53
примитивно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2650481
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849