Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2009 12:07 - Как се финансира ГЕРБ? - Открито и честно!
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 1762 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.06.2009 12:09


Попаднах на нещо и искам да го споделя с повече хора. Въпросите наистина са важни. Опитах се да отговоря на човека, но нещо не се получи - не ми приема коментара. Като линк в "свежо" също не можах да го кача. От нета ли е, не знам. Но понеже това са въпроси, които много хора си задават, ще го копирам тук. Предварително моля автора за извинение.

То бива наглост…    image

юни 16, 2009 от kalinvv

http://kalinvv.wordpress.com/2009/06/16/naglost/#comment-2778

Защо толкова малко хора си задават въпроса откъде идва финансирането на политическите партии? Когато се разровите в сайтовете както на БСП, така и на нейните опоненти, няма да откриете банкови сметки за дарения, или поне аз не успях да намеря.  Открих такива само в сайта на РЗС и там стои един списък от двадесетина дарители, които очевидно не могат да финансират билборд на всеки километър.

Тоест някой дава пари, без да има официална кампания при повечето партии за събиране на средства (или поне без да такава да е стигнала до ушите на мен, редовия избирател).

Колко хора познавате, които са дарили средства за предизборните кампании на големите партии? Аз не познавам нито един. Само че пред очите ни се харчат милиони. Телевизиите ни заливат с реклами. По улиците всяко свободно място е заето от билбордове с политически реклами.  Някой мисли ли си, че това може да се плати с членския внос на политическите партии?  Кой дава толкова много пари? Този, който дава тези пари, няма ли да си ги иска после?

Само задавам въпроси. Вие си правете изводите.

 

  1. на юни 16, 2009 at 3:51 pm | Отговор  marystaneva

    Аз пък познавам двама! Хора от средната класа, със собствен малък бизнес. Единият дари 1000, а другият – 700 лв. И не искат нищо в замяна. Вярно, даренията са сравнително скромни, но са за кауза, в която вярваме. Затова и кампаниите ни са толкова скромни, въпреки че сме най-подкрепяната от хората партия. Другите да отговарят за себе си.

  2. на юни 16, 2009 at 8:53 pm | Отговор  kalinvv

    Ако твоята партия е ГЕРБ, дай линка към банковата сметка, аджеба, да даря и аз, детсевика. Как твоите приятели са разбрали къде да внесат парите? Ако са вътрешни хора (понеже излиза, че само вътрешни хора знаят къде се дават парите), това ми понамирисва на предизборен подкуп. След като няма банкова сметка, а има телевизионни реклами, струващи страшно много пари, значи няко е платил и този някой не е разбрал от достъпно място къде трябва да плати, понеже ГЕРБ не намерих на общодостъпно място да си е обявило дарителски сметки.
    Изводът е ясен. В България предизборната агитация е непрозрачна. Според мен със закон трябва да се задължат политическите партии да обнародват точния списък на дарителите. Вярно, тогава кампаниите ще са по-скромни, но избирателят ще знае по-добре за кого точно гласува.
    Никой не може да ме убеди, че големите партии са събрали честно толкова много пари. Затова или гласувайте за някой от малките, или не гласувайте. Вярвайте ми, най-голямото притеснение за мафията е, че все по-малко хора гласуват и някой ден няма да могат вече да лъжат хората, че има демокрация.

    А това е моят отговор, който не можах да изпратя:

    Вярно е, че повечето от даренията са от наши членове и симпатизанти - нали не очакваш да ни подкрепя някой, който е против идеите на ГЕРБ?
    Не че вярвам, че искаш да направиш дарение, но информацията е публична. Предполагам, че посочените по-долу факти, са ти известни:

    http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3475§ionid=16&id=0000101

    Освен това, на сайта на ГЕРБ също има информация:

    http://www.gerb.bg/bg/personal_donations

    Във всеки клуб или приемна можеш да се свържеш с наш представител, от когото да получиш допълнителна информация или да те насочи към ръководството. Централата на ГЕРБ се помещава във високата административна сграда зад НДК, на 17-я етаж - там също могат да ти дадат информация.
    При дарение се сключва договор за дарение и се попълват две декларации. И трите документа се попълват в два екземпляра.

    Банковата сметка на ПП ГЕРБ е: Банка ДСК ЕАД, ФЦ Батенберг

    IBAN  BG65STSA93000013721219

    BIC  STSABGSF


    Надявам се, че съм ти била полезна. На теб и на всеки, който се интересува.
    ГЕРБ се финансира открито, за разлика от повечето партии. Другите да си отговарят за себе си.
     





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2656961
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849