Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2009 10:49 - Правова държава ли сме или просто територия?
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 6488 Коментари: 17 Гласове:
1

Последна промяна: 29.10.2009 15:43


Малко преди края на мандата си 40-ото НС е приело т. нар. закон за амнистията, според който се амнистират всички престъпления, извършени до 1 юли 2008-ма, свързани и с неумишлена безстопанственост, за които е предвидено наказание до 3 години лишаване от свобода и глоба до 5 хиляди лева.

 Наглост и безочие! Значи те могат да крадат безобразно и всичко да им се размине, защото са си приели такъв закон? Ами ако не бяха крали, а бяха убивали, както след 09. 09. 44-та? Тогава – какво? Щяха да приемат закон, който амнистира всички убийци ли? Тогава пак ли щяхме да си мълчим? Законът преди всичко трябва да е справедлив. Не искам да повярвам, че няма начин тези хора да получат възмездие.

Да се надсмиват над хората, казвайки им: „Намерете си министри за осъждане!” Що за наглост?!

Ако в България няма достатъчно кадърни юристи, които да намерят начин да решат проблема, правителството на ГЕРБ може да наеме външни консултанти, но хората трябва да получат справедливост. Ако действително няма начин да бъдат осъдени ефективно по НК за престъпленията си, да ги подведат под отговорност за длъжностно присвояване, престъпление по служба, неизгодна сделка, умишлена безстопанственост, придобиване на имущество с недоказан произход... Може и да не лежат в затвора, но поне държавата да си върне част от ограбеното. След като законът касае обвинения в безстопанственост, извършена по непредпазливост, а и на децата им е ясно, че става дума за добре заплатена умишлена „безстопанственост”, трябва да се потърси начин това да бъде доказано. Знам че е много трудно, но не е невъзможно. Другият вариант е да им бъде отнето придобитото имущество, докато не докажат с какви средства са го придобили. От това, че ще лежат в затвора, а всички ние ще им плащаме издръжката, няма голяма полза. Няма голяма полза и от амнистирания закон – що за наказание е „до 3 години лишаване от свобода и глоба до 5 хиляди лева”, ако си ощетил държавата със стотици хиляди или дори милиони? Но ако държавата успее да си върне ограбеното, ще има полза. Аз мога да докажа откъде ми е всеки лев, който съм похарчила! Всеки трябва да може, включително и те, както и свързаните с тях лица – роднини, приятели... Когато каже, че приятел му е дал пари назаем, „приятелят” да бъде така добър да обясни самият той откъде ги има тези пари. Ако наистина има политическа воля, трябва да се намери начин за възмездие. Двадесет години ни управляваха „разноцветни” крадци, които съсипаха държавата, пълнейки собствените си джобове. Не съм юрист и не знам дали имаме закон за престъпления против републиката, закон за защита на държавата, закон против злоупотребата с власт или нещо подобно, но ако имаме, искам бившите управляващи да бъдат подведени под отговорност и по него и да бъдат осъдени! И не само те, а и тези, които са съчинили, внесли и приели такъв закон, защото приемането на този закон за мен е престъпление против държавата. Крайно време е МВР, прокуратурата и съдебната власт да се размърдат и да заработят по-бързо, за да доживеем да видим, че справедливостта е възтържествувала. Без справедливост няма държавност. А щом няма държавност, значи няма държава, а територия. Тогава на кого, за бога, плащам данъци? Защо възпитавам децата си да спазват законите и да бъдат добри граждани? Граждани има държавата – територията има население. А населението /племето/ само раздава „правосъдие” – всеки според собствения си закон. Ако имаме държава, не може да има някой, който да е по-силен от нея. Държавата не може да няма начини да накаже тези, които са злоупотребили с властта, дадена им от хората. Стига да има воля да го направи.




Тагове:   власт,   справедливост,


Гласувай:
1



1. boyanov - "Неумишлена безстопанст...
17.09.2009 11:03
"Неумишлена безстопанственост" всъщност е юридическия термин за некадърност. Не, че в управленията на България им е липсвало некадърници, но според мен тезата, че всичко се дължи на нея е нелепа. Съвсем умишлено, премислено и доста добре организирано през годините са се крали огромни суми. Създавани са схеми, поставяни са "отговорници" и т.н. Това изобщо не е "неумишлена безстопанственост", а злоупотреба със служебно положение с цел набавяне облаги за себе си или друго лице.
Притеснителният факт е, че от десетилетия законите в България са писани така, че в тях винаги се оставят вратички за измъкване на определени хора. Въпреки това малко (да не кажа никак) не се говори за - юридическата мафия. Хора с юридическо образование, които се поставят в парламента и активно участват в законотворческия процес. Именно те, поради добрата си подготовка осигуряват "вратичките", през които най-големите риби се измъкват от мрежата на закона. Знаете, че понякога една запетая, една буква в текста на закон могат да произведат голям "ефект". Тези неща лесно убягват от вниманието на обществото (и медиите), поради спецификата на материята, но поставят в невъзможност съдебната система да работи ефективно. Ето това е тема, по която доста трябва да се дискутира.
цитирай
2. marystaneva - Абсолютно вярно!
17.09.2009 11:21
Тъкмо заради това казвам, че не само крадливите управляващи, а и тези "законотворци" и депутати, които са съчинили, внесли и приели такъв закон, трябва да бъдат подведени под отговорност.
цитирай
3. veninski - Напълно съм солидарен с позицията ...
17.09.2009 11:27
Напълно съм солидарен с позицията ти.
Поздрави!
цитирай
4. smani - marystaneva
17.09.2009 11:52
http://veselaj.blog.bg/politika/2009/09/17/na-kriv-boiko-zakonyt-mu-prechi.398813
цитирай
5. marystaneva - smani,
17.09.2009 13:56
Благодаря за линка. От veselaj не съм и очаквала друго. Тя добра дума за Бойко и ГЕРБ няма да каже, независимо от усилията, които се правят и от работата, която се върши. Но поне взех оттам и линка към закона.
ЗАКОН ЗА АМНИСТИЯ
В сила от 22.04.2009 г.
Обн. ДВ. бр.26 от 7 Април 2009

http://www.econ.bg/law86416/enactments/article159879/zakon_za_amnistiya

Чл. 1. (1) Амнистират се, като се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години или друго по-леко наказание.

(2) Алинея 1 не се прилага, когато деянието е извършено в пияно състояние или са причинени тежка телесна повреда или смърт.

Във връзка с алинея (2):
След като амнистията не важи за престъпления по непредпазливост, станали причина за смърт, ми дойде една такава идея:
Когато фалираха банките и хиляди вложители изгубиха спестяванията си, а БСП беше на власт, много хора не можаха да го преживеят - инфаркти, инсулти, които водят до инвалидност /тежка телесна повреда/ и смърт. Сега, благодарение на безработицата, ниското заплащане на труда, високите цени /преди 4 г. хлябът струваше 50 ст./ и високите лихви по ипотечните кредити, които се покачиха по време на управлението на БСП, ДПС и НДСВ, много хора ще изгубят домовете си. И много от тях няма да го преживеят. Жалко, че пряката връзка между управлението на БСП и смъртта на тези хора, въпреки че е ясна за всички, е много трудно да бъде доказана. Също както и "пияното състояние". И не от ГЕРБ са виновни за това. ГЕРБ не беше в парламента, когато се е приемал този закон. Но ДСБ и любимецът на veselaj бяха. Ще ми се да разбера как ли са гласували, след като амнистията обхваща и периода на неговото управление.
цитирай
6. smani - marystaneva
17.09.2009 14:39
Оооооо с двете ръце са гласували ЗА. Те са си от един отбор. Колко пъти се сменяха на кормилото и никой от никой отговорност не търсеше.
цитирай
7. marystaneva - Ето ги обсъждането и гласуването:
17.09.2009 16:27
ЧЕТИРИСТОТИН СЕДЕМДЕСЕТ И ДЕВЕТО ЗАСЕДАНИЕ
София, четвъртък, 26 март 2009 г.
Открито в 9,05 ч.
26.03.2009
http://parliament.bg/?page=plSt&lng=bg&SType=show&id=556

Предния ден е минал на първо четене.
http://parliament.bg/?page=plSt&lng=bg&SType=show&id=555

А преди това, на 02.02.2007 г., същият законопроект веднъж е внесен от Министерски съвет и е оттеглен, втори път е внесен от КАСИМ ДАЛ, АХМЕД ЮСЕИН (ПГ ДПС) и ГЕОРГИ ПИНЧЕВ (ПГ ОДС) и е отхвърлен и това е третия път, като отново е внесен от МС. Докладван е от Янаки Стоилов.
http://parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4&action=execute

Само не съм открила как точно са гласували по парламентарни групи, след като втория път сред вносителите е имало и представител на ОДС?! Някой ако знае как можем да видим тази информация, да даде линк.
По време на дебатите /от стенограмите/ не видях изказвания на опозицията. Явно са били съгласни с така предложените изменения. Защо ли?!
цитирай
8. marystaneva - Национален митинг/протест срещу Закона за амнистията
17.09.2009 20:41
http://svejo.net/home/link_summary/404507-Nacionalen-miting-protest-sreshtu-Zakona-za-amnistiqta-Facebook?feature=7#comments

Присъединих се към групата във фейсбук, но имам и въпроси... Питайте и вие! И давайте предложения!
Ще покажем, че сме против - добре. И какво от това? Трябват ни не просто протести, а решения, които да не противоречат на правото. Защото иначе какво ще постигнем с митинга? Просто ще отидем да постоим и да повикаме на жълтите павета? Вече сме го правили, макар и... по други поводи.
Тук вероятно има юристи - давайте предложения какво би могло да направи правителството, без да влиза в противоречие с правото. Иначе излиза, че ще протестираме срещу тези, които изобщо нямат вина, защото не те са приели такъв "закон".
цитирай
9. marystaneva - Ето и още по темата:
22.09.2009 20:19
http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=15632
цитирай
10. zaw12929 - Вие на кой свят живете
19.10.2009 15:11
Кои са тези, дето според Вас в наглост и безочие! Значи те могат да крадат безобразно и всичко да им се размине, защото са си приели такъв закон?
Дали сме държава или територия- Съжелявам, но невежеството не е оправдателно, да не знаете какво е това държава
Дъджавата се е появила там, тогава и дотолкова, доколкото се е появило правото, което винаги е в полза на управляващите
Хайде, да вървим напред, без манипулациите. Плащат ли Ви.
цитирай
11. zaw12929 - Все пак ще разширя обясненията и дано Го разберете:
19.10.2009 15:17
Прочетох въпросния закон. чл.1, ал. 1 гласи следното:
Чл. 1. (1) Амнистират се, като се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години или друго по-леко наказание.
Продължих да не осъзнавам какво му пречи на новото Управление закона, за да осъди крадливите министри. Ами нека да докажат, че са крали умишлено. Или да осъди тези, които са крали от 01.07 2008 до 5.07.2009 г.Нали и без това се прави прпверка само на последната година на управление.
От цялата работа става ясно само едно – че няма да има осъдени. Или защото не могат да бъдат доказани престъпления, или защото не искат да ги съдят. Не заради закона. Или това е поредната порция прах в очите.
И още нещо. Не прилича на новите Министри да действат първо сигнално, както се наслушахме : прочели, недоразбрали- веднага обвинения. Първият ни Министър председател от Третото Българско царство, направил Закон и са издали закон, да не се обвинява никой, докато съдът не се произнесе. Което означава и медиите да не пускат скандални обвинения, докато не излязат мотивите на съда за доказване обвиненията. Всеки е невинен до доказване на вината му от съда, а не това, което сега се прави, защото има хора, на които се иска да докажат, че управниците на Коалицията са крадци, което опорочава авторитета на държавата и трябва да си кажем:
1. Господа министри, вие не сте съд, нито прокуратура. Изборите свършиха, вие сте министри, а не прокурори. У нас има разделение на властите
2. Хайде всеки да си гледа и върши работата, според принципите на демокрацията
3. По такъв начин се внушава на съда, какво да реши или ако не ги осъди да се каже „Ние ги хванахме, съдът не ги осъди. Рискуваме на съдът да се препишат незаслужени обвинения, Да уважаваме и съдебната инстанция

ИСКАМ ДА СИ ДАДЕТЕ СМЕТКА , ЧЕ НЯМА ДА вИ НАЗНАЧАТ ЗА мИНИСТЪР И ДА СПРЕТЕ ДА БЕЗПОКОИТЕ ХОРАТА.

цитирай
12. marystaneva - Наказанието действа превантивно
20.10.2009 07:01
zaw12929 написа:
Ами нека да докажат, че са крали умишлено.


zaw12929, да не би да искаш да кажеш, че са крали НЕумишлено? Кражбата не е само когато някой ти бръкне в джоба и ти вземе портмонето. Кражба е и когато сключваш неизгодни за държавата сделки, прибирайки за себе си тлъсти комисионни. И този път ще има осъдени, уверявам те. Стига вече с тази безнаказаност! Всеки трябва да си понесе своята отговорност, за да има справедливост.
Колкото до мен - аз нямам амбиции да ставам министър. А колкото до теб - ако те безпокоя, просто не посещавай блога ми. Не аз съм дошла у вас, а ти си в моя блог и то съвсем доброволно.

цитирай
13. zaw12929 - Вие първо докажете, че са крадили
20.10.2009 11:40
защото така вършите за пореден път престъпление, като набеждавате. И освен това поругавате всички ни- не било държава, а територия. Вие не сте на предучилищна възраст и носите отговорност за не само глупави, но и обидни определения. Има кой и погледнете реално на живота, а не да сипете ... глупости те не помагат никому, а на Вас вредят. Бъдете добра и не лъужете и не ставайте папагал, като повтаряте думи чути от парламентарен контрол. Те имат авторитет, а на ваас трябва да имате ум за нда знаете какво да пишете
цитирай
14. zaw12929 - Вие сте неспасяем случай. Главата ...
21.10.2009 15:20
Вие сте неспасяем случай. Главата ви е пълна с простотии, щом се мислите за обвинител , без да знаете фактите. Това е непростимо нетърпение.
Мислете и омразата напуснете...
цитирай
15. marystaneva - zaw12929,
21.10.2009 21:05
Пий си хапчетата, човече! Подреди си мислите и си оправи правописа. Прокуратурата си знае работата.
цитирай
16. анонимен - каде беше герб
29.10.2009 15:08
гн.Борисов каде беше Герб когато се приемаше закона за амнистията а сега се сетихте че не е конституционо.а това да убиват и осакатяват децата ни може би е справедливо. Имам предвид присъдата на Ставииски които е осъден на 2,5г,той не е ли убиец пък би той и световен шьмпион а има хора в затворите със същите присъди за това ,че е откраднал за да нахрани семейството си. Докога ще съдите за кокошкарски постъпки а не тези които са убивали,склонявали към проституция,колко знакови дела има разкрити и колко кокошкари осъдени.За каква справедливост говорите.

















цитирай
17. marystaneva - 16. анонимен
29.10.2009 15:43
Да ти припомня, че тогава ГЕРБ не беше в парламента. Законът за амнистията го приеха БСП и ДПС. ГЕРБ управлява едва от 3 месеца и както виждаш, доста сигнали за престъпления вече са предадени на прокуратурата. Остава и тя да заработи по-ефективно. Но нали знаеш, че главният прокурор не е от ГЕРБ, а от квотата на президента?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2650102
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849