Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2010 17:31 - Николай Цонев ли е собственик на ресторант "Барбадос"?
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 4989 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 03.03.2013 11:24


Едно интервю със сервитьорът Златан Димитров от ресторант "Барбадос":
"Октоподът бе любимото ястие на Николай Цонев"
8 май 2010, 11:54 София, България     image   Януари 2009 г. Министър Цонев (вдясно) обядва с ветерани в стола им в Казанлък.
 
Въртеше заведението чрез подставено лице и фирма, свързана с мутрите. Златан Димитров е сервитьор в рибния ресторант “Барбадос”. Специално за читателите на “ШОУ” той реши да разкаже за арестувания наскоро Николай Цонев и за неговите “златни години” още преди да стане военен министър.

- Твърдите, че Николай Цонев е истинският собственик на рибния ресторант “Барбадос” в хотел “Шипка”, и че можете да разкажете за доста любопитни негови срещи там?
- Обслужвал съм Цонев многократно, познати сме с него още като беше шеф на Агенция “Социални дейности” към военното министерство. Идваше почти всеки обяд, понякога и вечер в ресторанта. Седеше на трета маса. Официално се ползваше с 50% отстъпка за храна и пиене. Водеше политици, бизнесмени, прокурори...

- Но негов ли е този ресторант?
- Де факто е негов. Собственикът Даниел Мирчев държи ресторанта на много нисък наем заедно с Министерството на отбраната. Но всъщност е подставено лице на Николай Цонев, който наля парите и управлява ресторанта през фирмата на Мирчев - “НМС”. Това е една стара фирма от предишно съдружие на Даниел Мирчев с мутрите, по-конкретно с Пламен Стефанов и Пепи Арабчето. Стефанов е човек на Бай Миле. През тази стара фирма те направиха “Барбадос”. Цонев държи и основния ресторант и лоби бара на хотел “Шипка.” Още в самото начало, като се разбереше, че идва Цонев, Даниел Мирчев изпадаше в паника: ”Шефът идва, шефът идва, подгответе се!” Така си му и викаше: ”Шефе!”

- И Цонев идваше всеки ден в ресторанта?
- По това време караше малко джипче “Мазда”. Винаги преди да дойде в ресторанта, се обаждаше. “За 1 ч следобяд искам да има плата октопод и кралски скариди!” И ние си знаехме вече какво яде – кралски скариди и октопод...

Полека-лека Цонев се разшири и правеше все по-големи сметки. Поръчваше за гостите си големи риби по килограм-два, изпечени специално в морска сол и т.н. Започна да се отпуска и в дрехите, ходеше със скъпи костюми, вече без притеснение започна да се среща с доста бизнесмени и политици. Един път ни каза:

“Скоро няма да ме наричате господин Цонев, а господин министър!”

- Колко струваше една порция от любимите му ястия?
- Една порция кралски октопод е около 20 лв., една бройка скариди е 10 лв.

- С кои известни политици и бизнесмени идваше Цонев там?
- Редовно обядваха с Манол Велев. Няколко дни преди да го прострелят, той беше с него в “Барбадос” и разговаряха усърдно. Аз ги обслужвах - Велев яде картофи на пара, а Цонев - кралски октопод и скариди, както обикновено. След няколко дни Цонев дойде с едни военни прокурори в ресторанта и единият от тях се насочи към масата, където бяха седели за последно с Манол Велев. Цонев обаче го спря: “Не, на тези маса не сядам, защото преди два дни бях тук с един човек и на него му се случи нещо много лошо!”

- С кои други идваше?
- Веднъж, някъде преди 3 години, дойде Боян Петракиев–Барона, който не консумира нищо, стоя около 3 минути с Цонев, изпи само чаша вода. На тръгване целуна ръка на Николай Цонев... Голямо впечатление ни направи това!

С Румен Петков е бил на маса, с Милен Велчев, той идваше със съпругата си Симона и с хора от морето - от Равда, от Бургас... С Лидия Шулева е бил, с Иван Костов са имали разговори, но не са били на една маса. Иван Костов си седеше отделно. С адвоката Тони Кръстев се срещаха често, а той е пряко свързан с Иван Костов, така се говореше сред персонала. Тони Кръстев е страшен авантаджия, винаги други хора му носеха рибата от морето опакована, приготвяше се в ресторанта и така. Носеха си и маркови питиета. Това не са хора, които харчат пари за ядене и пиене...

Идваха бившият шеф на Касационния съд Иван Григоров и секретарят на този съд Веско Черкезов. Черкезов е бивш управител на община Доспат, сега е шеф на “Златни пясъци” АД, работи за Славчо Христов. Много бизнесмени идваха, Славчо Ставрев - има фирма за електроизграждане. Срещаше се и с Ивайло Пандов, който е вносител на меса и на други хранителни продукти, и е доставчик на МО...

Преди да стане Цонев министър, бяха почти всеки обяд и почти всяка вечер в ресторанта с хора от НДСВ - с Илчо Доганов, с една жена, която засега ще наричам “мистериозната госпожа”, с военния министър Близнаков, с предишния министър Свинаров... Свинаров беше постоянно пиян. Идваше си пиян и пиян си отиваше. Разрошен такъв, страшен авантаджия. Не се хранеше с нищо особено, беше повече по пиенето.

Цонев не се застояваше много по масите. Хапне, пийне чаша бяло вино или малко питие от скъпото малцово уиски “Лагавулин” - говорят, решават, заминава. Те остават – дояждат и допиват на неговата сметка.
Това, което се пише, че Стоян Стоянов, директорът на “Снабдяването” на министерството, небезизвестният Стуци с ламборгинито, е правил оргии в “Барбадос”, не е вярно. Те бяха врагове с Цонев и може би затова Стуци не посещаваше “Барбадос” - идваше от време на време, но за кратко. Целият персонал на хотела го уважаваше, защото беше готин човек, поздравява, майтапи се, докато Цонев беше надут. Едва ли ще стигнат до дъното на неговите далавери, той е могъщ човек...

Но като го арестуваха, всички си казаха: “На всекиго му идва времето!”

Много често Цонев идваше в ресторанта с Ирен Кръстева. Знаехме, че Цонев е женкар, но не е идвал в ресторанта с жени, които да приличат на негови интимни приятелки...

Много държеше да не се стои до неговата маса, когато си говореше с някого, и да няма клиенти близо до неговата маса. Няколко пъти съм бил свидетел как т.нар. собственик на ресторанта, подставеното лице Даниел Мирчев, отива на неговата маса да го поздрави и той демонстративно го гони. Веднъж Мирчев беше седнал на съседна маса и Цонев пак го изгони. Паникьосваше се, когато човек застане близо да него и събеседника му.

- Казвате, че любимото му място за разговори е било джакузито на спортния център на хотел “Шипка”?
- Посещаваше джакузито на центъра, построен изцяло по негов вкус, с различни хора. То е в отделна стая и е голямо. Там никой не ги чува, никой не ги вижда. Един от господата, с които влизаше често там, е Бойко Василев от “Панорама”, бяха много близки с него. С “мистериозната госпожа” също влизаха там почти всеки ден, преди да стане министър. Сваляха им шампанско от ресторанта. Тази госпожа е много важен фактор да стане той министър, сигурен съм в това. Винаги стоеше до Близнаков и до Цонев. Тя според мен беше живяла в чужбина, беше около 60-годишна, много поддържана жена, имаше два джиесема “Верту”. Веднъж като поемах палтото й, Цонев ми каза: ”Внимавай, че знаеш ли колко струва това палто?!”

Всичко беше нагласено. Когато махнаха Близнаков и издигнаха Цонев на негово място, той всеки ден беше в ресторанта! Всеки ден си бяха на маса №3 – Близнаков, Свинаров, “мистериозната госпожа” и Цонев.

- Невиждани по пищност мероприятия били именните дни на Николай Цонев?
- Участвал съм в 3-4 такива празненства. Последният Никулден, преди да стане министър, започна на обяд, всичко беше сервирано на блок маса - около 15-20 пълнени шарана, други видове риба, различни морски дарове, кралски скариди. И изключително много гости - целият паркинг пред хотел “Шипка” се запълваше. Идваха около 200 души, хора от цяла България. С много подаръци - едната зала се запълваше само от подаръците. Но това не е изключение. Често пристигаха подаръци за него – “това вино е за Николай Цонев”, “това уиски е за Николай Цонев”, “тези пакети трябва да се съхраняват в хладилниците, защото са за Николай Цонев” – разфасовки на прасета, кашони с риба, питиета...

На Никулдените идваха чалга певици, артисти... Софи Маринова е пяла. Анелия е идвала като гост, но не е пяла.

Някъде от 5000 до 8000 лева излизаха сметките.

На другия ден идваше Мери Саханджиева от Агенция “Социални дейности” на МО, раздаваше по 50 лева бакшиши на сервитьорите. На ресторанта нищо не се плащаше. Лицето за връзка между Даниел Мирчев и Николай Цонев е Мери Саханджиева. Много важна личност. Тя управяше документации, рушвети, всичко тя! След като Цонев стана министър, я направи на негово място директор на “Социални дейности”, сега новото правителство я уволни, още по времето на Николай Младенов.

- В ресторанта се е водило двойно счетоводство, така твърдите?
- Приходите на този ресторант умишлено много се намаляват. Официално се отчитаха обороти от около 1000-1500 лв., а се правеха по 5000-6000 лв. Водеше се двойно счетоводство. Има тетрадка, в която се пишат реалните суми, и друга, в която цифрите са предназначени за счетоводството на военното министерство...

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА
препечатано от http://www.blitz.bg/news/article/77700




Гласувай:
4



1. marystaneva - Новината не е нова. Но си струва!
25.07.2010 17:35
От началото на май е. Но аз едва днес случайно попаднах на нея. И я копирам и тук, да не би да вземе да изчезне в оригиналния сайт.
Много интересни нещица... Чак се чудя как така разследващите журналисти от другите медии не са се разровили по-дълбоко?
цитирай
2. анонимен - Няма стари новини
01.08.2010 11:43
Има скрити и изтрити !
цитирай
3. marystaneva - :)))))
01.08.2010 13:10
andreshko написа:
Има скрити и изтрити !


Ако само са скрити, с по-усърдно ровене в Гугъл пак може да ги открие човек. Виж, ако са изтрити, тогава е проблем.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2659569
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849