Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2010 17:50 - Най-отчайващото е да си честен човек!-продължение
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 2976 Коментари: 0 Гласове:
2



Най-отчайващото е да си честен човек!

/или как уранодобивът и добивът на редки метали у нас бяха съсипани и разграбени/



Продължение на предишния постинг:


...Поставили сме въпроса официално на ниво вицепремиер /статията е от 24.03.2009 г./. И какво от това? Държавата просто няма желание да си защитава интересите.

Горубсо ...  даваше една четвърт от световния добив на олово и цинк. А това е твърде много за малка страна като нашата. Част от парите за проучване на урана са идвали от руснаците, а за проучването на оловото и цинка са били чисто български.

„Редки метали” съществува като предприятие в ликвидация. Има база. В Смолян има жилищни и административни сгради и гараж. Почивната станция я купи депутатът от НДСВ Димитър Пейчев. В Момино село купи предприятието на “Редки метали”. Там се добиваше уран по геотехнологичен начин. Правят се четири сондажа и един пети, по средата. По четирите сондажа се подава киселина под налягане, а централният сондаж изпомпва разтвора. Това по света се практикува масово. Ако той ще може да продава урана на Белене, предприятието в бъдеще ще се разработи. Най интересно е, че 70 % от земята, където ние сме прилагали този геотехнологичен добив, беше общинска. Любопитно как е продадена. Хитър ход на хора, които знаят за какво става дума. Димитър Пейчев е химик, занимава се със сметища и канализации. Купил е 67 декара земя около летището в Пловдив.

РМД-то си е дало офертата да купи предприетието за милион и двеста хиляди. Появява се още една оферта за милион и двеста и седемдесет хиляди. Оказва се, че това е офертата на Димитър Пейчев, заедно с г-н Ангелов, шефа на РМД-то. Хитър ход. Интересно обаче защо законът позволява на този г-н Ангелов веднъж да участва като шеф на РМД-то и втори път в частно съдружие.

Три частни фирмички с минимален състав го добиват в Лъки, Мадан и Рудозем. Приватизаторите са смесени. В Рудозем са български. В Мадан са турски, кюрдски, руски и кой знае още какви, които купиха предприятието за 86 хиляди долара. Само административната сграда, която получиха, всъщност трува 500 хиляди долара. Там има две банки и прочутият музей на кристалите. За този музей на кристалите Муравей Радев помогна на дружеството, като даде на общината 300 хиляди лева, за да купят от Горубсо музея, а всъщност музея го прибраха приватизаторите, под вещото ръководство на министъра. За него се твърди, че също участва в тази приватизация. Участва и в строеж на хотели в Пампорово.

Имам разработена програма, която не е реализирана, за създаване на около 12 кариери за скално облицовъчни материали. Тук има уникални материали, които могат да се използват. Гнайси, шисти, мрамори, много красиви кристалини и полускъпоценни камъни като родонит.  Има възможност да работят много хора. Четири кариери сега ще развиваме съвместно с италианска компания - “Стоунс къмпани БГ”. Интересуват се от тикла, каменните плочи за покриви. Държавата можеше да помогне. Бях направил изчисление, че ако бяха разкрити тези кариери, а с парите, които плащат на безработните, ги бяхме назначили на работа, фактически щяхме на втората година да създадем над 240 работни места, вместо да им се дават социални помощи. Но никой не се интересува от такива сметки.

Намеренията били от 130 милиарда /основни средства/ да се продадат за 25 милиарда, с  12 милиарда да се плати външния дълг и още 12 милиарда да се налеят в нови производства, а тази страна да стане Швейцария на Балканите. Прекрасно. Само че постъпленията от продажбите са 2 милиарда и осемстотин милиона. Другото е разкрадено, разграбено, отвлечено. ... Попадна в ръцете на хора с пари, но нямаха идея как да го развият. И всичко се превърна в килограми отпадъци. Така стана със заводите на военно-промишления комплекс, със завода за запаметяващи устройства, за контактни елементи, кабелния завод...

Доказали сме, че има злато 8 грама на тон, сребро 40 грама на тон. Предлагахме го на КЦМ в Пловдив, но те в момента предпочитат руда от Македония. Косово затова се разви, защото има огромен оловно-цинков комбинат. И на нашето злато ще му дойде времето, ако не го вземат канадците. Имаме полускъпоценни камъни. Кърджали е район, богат на ахати. Събират ги направо по градините и тютюневите насаждения. Обработката обаче е скъпа. От родонит с лазерна техника изрязахме един кръст навремето за Христофор Събев. Около 50-60 тона родонит има, но нищо не правят с него.

Най голямото нещастие в този град е да си член на някаква партия. Няма значение на коя. Плащаш членски внос, работиш за определени хора и идеи, изграждаш им авторитет и имидж. Ставаш гарант за бъдещото им политическо и гражданско поведение. Минават изборите и в един момент се оказваш непотребен. Към тебе не могат да бъдат приложени типичните български корупционни действия. От тебе нищо може да се вземе, а по тази причина не може и да ти се даде. Който стои далече и не плаща членски внос, той е най-добрата партия. Затова вместо да плащаш членски внос, по добре е да събираш парички за рушвети...

И най- отчайващо е да си честен човек. Защото честният  човек не може да бъде притистнат да си плати. Пък и необходимо е да има екологичен минимум от честни хора с идеали и идеи. Приемахме за такива тези, които дойдоха на власт. Дори в НДСВ да има умни хора, вижда се, че са слаби администратори. А Бай Ганьо се оказа, че е тотален. Нито е с пола, нито е с панталони, нито е син, нито червен. Универсален е. Първо правило - партиите избират точно такива хора. Безпринципният човек е полезен за върховете, защото носи парички. Депутатите не могат да се издържат без пари. Те се превръщат в търговски дружества.Те защитават единствено своите интереси.

Отчайващо е, че никой не търси интелигентните и компетентни хора. По места има възможност да се видят много неща. В София не може да се види далавера и за 100 хиляди лева. А тук далаверата и за 10 лева да е, се вижда. В малкия град няма нищо скрито. Тези които са избрани на власт, знаят, че хората всичко знаят, но не им пука. Пълна трагедия. Смятам, че политическата система се е скапала до безобразие.

*Из единствения коментар към статията от друг специалист – Пламен Мерамджиев:

Всички данни за добива и преработката а също и перспективните проучвателни участъци бяха продадени за жълти стотинки или направо бяха подарени от нашите политици само и само да се харесат и да се подложат на префинените европейци. Лично аз съм участвувал в търсенето и проучването на злато, сребро платина и диаманти не само в Родопите, но и в Балканската металогенна зона.Това за диамантите въобще не е шега - има го документирано в доклад от проучването през 1994г. Но – о, чудо! - докладът го няма в архива - накъде ли е сторил крачка и за колко? Всички данни бяха доказани в ЦНИЛ на „Редки метали” със съответните анализи и кристалите бяха фотографирани.

Колкото до ликвидацията и колко ни струва, ще кажа само: по данни от МФ малко повече от 50 млн. лв, от които за пряка дейност са употребени около 20 млн. лв, а останалите бяха "похарчени" по идиотски програми за доплащания на проекти, 90% от които никога не влязоха в употреба или бяха паравани за изплащане на "добри" услуги.

За въстановяването, по данни на специалисти – колеги, на които може да се вярва (от нашия бранш) ще са необходими около 15 млн. лв в това число :
-очуждаване на терени;
-закупуване на техника,включително такава, за която споменаваш;
-сертификация;
-заплати и всичко свързано с човешкия фактор;
-рекултивация на отработените участъци според технологията на добива.

Тази цифра е приблизителна, но се приема, че след втората година търсенето, проучването, добивът и преработката ще преминат изцяло на самоиздръжка и ще се отбележи печалба. Това  - като за ново начало. Като прибавиш и молибдена и рения от седиментните и оксидните находища и златото - като спътник в поне две от находищата, с които може да се почне, просто няма какво да се коментира що е уранодобив и има ли почва у нас.


Това е извадка. Цялата публикация може да се прочете на адрес:

http://malka-arda.dir.bg/_wm/diary/diary.php?did=488526&df=46&dflid=3&GDirId=c7e0fadee2f7fc0fac058b3d70056c4b

Още по темата:

 http://www.zoohit.bg/page.php?n=60109&SiteID=538

Залежи от около 80 тона сребро и 10 тона злато има в района на смолянското село Черешките, според специалист.

Смолян. В района на смолянското село Черешките още преди десетки години е установено наличието на залежи от сребро и злато, каза пред радио „Фокус” – Смолян бившият главен геолог на „Редки метали” – Смолян инж. Светослав Шехов. Още от времето, когато в Смолян са функционирали урановите мини към рудник „Възход”, в района на село Черешките са правени повърхностни проучвания за наличието на ценни метали. Тогава е установено наличието на сребро със запаси около 80 тона и наличието на около 10 тона самородно злато. Според инж. Шехов разработването на концесията няма да е трудно, а наличието на двата вида благороден метал прави находището перспективно. „Там има сериозни запаси, които продължават дори в гръцка територия, тъй като гръцката граница е на около 5 км. от селото”, каза още инж. Шехов. Според него разработването на залежите ще създаде поминък за хората в района. „Фирмата има уникална възможност да започне добив от повърхността и да продължи проучването в дълбочина”, каза още инж. Шехов и добави, че с концесията е „ударен джакпотът”, стига фирмата да е със сериозни намерения. Според инж. Шехов в Родопите все още има добри специалисти в минното дело, които трябва да бъдат използвани, защото липсват достатъчно млади кадри.

*********************************************************************



А аз продължавам да се чудя какви хора са ни управлявали през последните 20 години... :(

Вижте и това: http://marystaneva.blog.bg/politika/2010/10/07/chetivo-za-bivshi-nastoiashti-i-bydeshti-ministri-na-ikonomi.616656




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2657371
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849