Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2010 12:38 - Бойко Борисов: Съдбата на хората не ми е безразлична
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 1801 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.10.2010 00:57


http://www.focus-news.net/?id=f16179


22 октомври 2010 | 21:27 | БНТ, „Панорама”
  image

БНТ-1, видео:
http://bnt.bg/bg/news/view/39342/bojko_borisov_naj_goljamoto_ni_predimstvo_e_che_dejstvame_posledovatelno

Бойко Борисов, министър-председател на Република България


Водещ: Започваме с министър-председателя Бойко Борисов. Добър вечер.
Бойко Борисов: Добър вечер.
Водещ: Първо три цитата от седмицата. Да видим кой ще си харесате.
„Аз изпитвам респект от начина, по който провеждате вашата политика и това, което сте постигнали в сферата на финансовата и икономическа политика в борбата с корупцията и организираната престъпност”.
„Трябва да ви кажа, че имам голямо доверие както в премиера, така и в работата на вътрешния министър, че ще могат да гарантират сигурността на външната граница на Евросъюза. Вече са набавили всички необходими уреди за това и вътрешният министър иска да поеме своята отговорност. Доверието е най-важната предпоставка за сътрудничеството в рамките на Евросъюза”.
„Българският премиер Бойко Борисов рискува да отблъсне избирателите, които го издигнаха във властта, заради многобройните отстъпления относно обещаните реформи. Полицейските акции срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта спечелиха на партията след идването на власт изобилие от положителни отзиви в медиите. Но все още никой не е влязъл в затвора след тези операции”.
Мога ли да позная, че германските оценки ви харесаха, а „Ройтерс” не ви хареса?
Бойко Борисов: Не, напротив. Всички са обективни. И аз се надявам, че в много скоро време и съответно ще има хора в затвора. А що се касае до реформите, за разлика от това, което всички искат да направим е с един замах да отрежем главата на стотици хиляди живи хора, не го правим. След необходимите стъпки, консултации, печелене на обществено доверие, стигане до съзнанието на всеки един човек, че това е необходимо, едно по едно се случва. Вие знаете колко много се говореше, че ще вдигнем данък ДДС, че какви непосилни данъци ще направим, всъщност ние в момента имаме едни от най-ниските данъци в Европейския съюз. Да, няколко седмици диалог със синдикати, с лекарски съюз, с работодатели и една по една всичките теми се избистрят. Днес диалог и с „Брикел”, макар че абсолютно ние нямаме никаква вина за състоянието на „Брикел”. 2003 година Европейският съюз е дал да се избере: или работиш 20 000 часа и след това ти затварят предприятието, през това време изразходваш печалбата, само че тогава и синдикати, и работодатели трябва да са казали на хората, че на днешна дата вече „Брикел” няма да съществува. Или даваш план за осъвременяване на завода със съответните сероочистки и продължаваш да работиш след това. Само че те са избрали варианта 20 000 часа. Изведнъж сега работниците там в „Брикел” казват: Бойко, спасявай ни, да не излезем на улицата. Вие трябва да знаете, че ще излезете на улицата. Виновникът е вашият собственик. И въпреки всичко днес се срещнаха, говориха, търсим вариант и мога да ги успокоя, че ще направим всичко възможно те да не останат на улицата.
Водещ: Направи ми впечатление, че точно с това започнахте. Вашата гъвкавост. Обаче дали няма да дойде момент, в който тя ще се превърне в проблем, в недостатък, защото външният свят или да речем хората тук ще кажат: той днес казва едно, утре казва друго.
Бойко Борисов: По коя тема?
Водещ: По всяка тема. Прословутите осигуровки.
Бойко Борисов: И какво с осигуровките се случва? 8% осигуровки здравни, 8% останали. Когато дойдохме на власт, намалихме с 2% пенсионната осигуровка. Само че в условията на криза това не е достатъчно, а и всъщност при срещата ми с работодателите и синдикатите ми стана абсолютно ясно, че цялата ни пенсионна система е сбъркана. И затова ние сложихме на масата реалностите и истините, които до този момент по един или друг начин бяха прикривани. И затова ако погледнем от идването ни на мандат, на власт, ние намалихме с 2% пенсионната осигуровка, сега я качваме с 1,8%. Или тотално ние сме намалили с 0,2% пенсионната осигуровка. Кое е неправолинейно или кое е направено погрешно до тук?
Водещ: Не, аз не казвам, че е погрешно. Казвам, че...
Бойко Борисов: Вижте, много пари се дават, за да се изкара, че именно ние действаме непоследователно. А най-голямото ни предимство е, че ние всъщност много последователно действаме. Само че за разлика от предишните, когато не са се вслушвали в гласа на хората и на това, което са им казвали, ние искаме да чуем и неправителствените организации, искаме да чуем и нашите партньори, искаме да чуем и синдикатите, искаме да чуем и работодателите.
Водещ: Да де, но винаги ще има някой недоволен, господин Борисов. Това означава ли, че винаги ще отстъпвате?
Бойко Борисов: Както виждате, има неща, за които отстъпваме, има неща, за които сме абсолютно безкомпромисни.
Водещ: Не, защото на опашката в момента за бюджетната баница са се наредили всички.
Бойко Борисов: Всички искат пари, и то в условията на криза, но ето с лекарите. Обещахме им 8% от здравните осигуровки да отиват само за здраве. Стриктно сме си спазили обещанието. Три милиарда и пет милиона лева отиват в здравеопазването. Само че какво казват сега те: хубаво де, но хемодиализата да се плати от държавата, диспансерите за психоболни да се платят от държавата, спешната помощ да се плати от държавата. Окей, да я платим, но за да я платим, нали искахте всичко, което се взима за здраве, да отиде за здраве. Тогава тези същите хора казват: да, но това са само парите на тези, които здравно се осигуряват. А за тези, които не се осигуряват, от кои пари да вземем? Пак от общите пари на данъкоплатците. Само че досега правеха трикове и не искаха да кажат това, което в реалност е. А то е – понеже не са стигали парите за здравеопазване от вноските, защото има над милион и половина хора, които не искат да си плащат здравни осигуровки, а искат да бъдат лекувани по европейски, сиреч тарикати, всеки си измисля някакви поводи, че няма, не може, но когато отиде в болницата иска най-европейските условия. Само че откъде да вземем пари? Същото е и с пенсиите. 2000 година се създават т.нар. частни пенсионни фондове. 2006 година, 2007, 2008, 2009-та те по закон е трябвало да започнат да изплащат пенсиите на категорийните работници. Това са миньори, летци, за вашите зрители пояснявам. Само че на тях им се услажда, всеки един работник, който си внася парите там, в техните фондове, да се натрупват пари, с които те си инвестират, работят, каквото искат правят. И като идва 2006 година обаче да плащат, казват: не, не, дайте да е от 2007-ма. 2007-ма казват: дайте 2009-а да започнем да плащаме. 2009-та, малко преди да дойдем ние на власт, казват: дайте да е от 2010 година. Сега чувам какви ли не мнения по частните пенсионни фондове. И аз зададох въпроса: след като вие сте създадени да плащате пенсии, 10 години натрупвате пари за това, от 1 януари 2011 година започвате да си плащате пенсиите на категорийните работници. Какво ни отговарят те? Да де, но нямаме достатъчно пари и затова можем да платим примерно 50 или 60 лева пенсия на месец на някой миньор да речем или на тези, които излизат за пенсия. Тези миньори или летци ще отидат под прозорците на честните пенсионни фондове да протестират, или пак ще дойдат пред Министерски съвет?
Водещ: Е, те имат и други пенсии. Тези 50 лева са допълнителни?
Бойко Борисов: Не, това са на категорийните работници пенсиите, т.нар. ранно пенсиониране. Какво ние им казваме в момента? Или започвайте от 1 януари да плащате обемът на пенсиите, които са, или ще ги преместим, както е учителският пенсионен фонд, в НОИ с ликвидност 104% и съответно гарантират се пенсиите на тези хора и само за тази част от категорийните работници ще си ги изплаща НОИ, за да не протестират хората и да не умрат във времето на финансовата криза. От какво са недоволни частните пенсионни фондове? Те продължават да си застраховат частното пенсионно застраховане за другия тип работници. Така че това е реформа. Това е тежко решение. Защото частните пенсионни фондове са на най-големи фирми и компании в света и натискът отвън веднага се усеща. Не случайно излиза веднага в „Ройтерс” подобна оценка.
Водещ: Е, частните фондове ли са платили на „Ройтерс”?
Бойко Борисов: Не искам да кажа. Има огромни възможности да се влияе, огромни. Нима не помните предишния премиер с един австриец, където го осъдиха в Австрия, който точно с такива работи се е занимавал. Два милиона евро мисля, че бяха платени тогава. Така че нека не се съмняваме и в това. Така са решили, така са написали. Въпросът е, че това е реформа. И нека пак за вашите зрители да кажа: в България жените се пенсионират на 60, мъжете на 63. Тежката реформа във Франция, която Саркози иска да направи, е да вдигне на мъжете на 62 години.
Водещ: И те се бият по улиците.
Бойко Борисов: И това се случва във Франция за 62 години, а нашите мъже се пенсионират на 63 години. Сиреч ние тази реформа сме я приключили. Нека тези, които искат на всяка цена да критикуват малко да почетат, малко да се поинтересуват. А не да говорят наизуст. Защото всеки, който стане, вика: да се правят реформи. Но господа, нека да преведем думата, тук е и колегата от ДПС, реформа. Какво има предвид опозицията под реформа. Когато се говори за здраве, и вашите зрители искам добре да чуят, под реформа и президентът, и всички останали имат предвид да се закрият болници. Това е реформа. На България 400 болници не са нужни. Само че в момента, в който започнем да ги затваряме, излизат от Ардино и казват: не, тук болницата не трябва да се пипа. И започват болница по болница протести, ужас, страшна работа. Сиреч под реформа, просто за да си кажем истината и тук, както и за здравето си казахме.
Водещ: Да си кажем истината, но кой реши да ги прави тези реформи? Не опозицията, а вие казахте, че ще правите реформа в пенсионната и в...
Бойко Борисов: Затова ние с новия министър вкарваме здравната карта, вкарваме оценката на клиничните пътеки, дали, колко, кога и къде трябва да се прави. Окрупняваме болниците, които да са европейски, здрави, стабилни. И съответно тези, които нямат необходимата квалификация и възможности, преструктурираме в спешна помощ или оставяме едно или две отделения там, където или колкото имат капацитет. Всичко това в момента се прави и се случва. Но пак да кажа, под реформа всички разбират затваряне на болници, но никой не иска да го каже, а казват: Бойко да ги изреже, това е защото ще има голям писък, голяма съпротива, сиреч колкото може те да потънат. Това е целта и на президента, и на опозицията.
Водещ: Но нали същият Бойко обеща да ги прави тези реформи.
Бойко Борисов: Да, ние ги правим. Но реформа се прави и е трябвало да се прави, и тук се обръщам към президента, понеже всеки ден се опитва да ни поучава, а той е конструктор на предишното правителство, имаше огромна власт там, да не говорим и здравните министри, които назначаваше, се прави когато има пари. Сиреч когато Тройната коалиция отчиташе милиарди излишък на края на годината, тогава е трябвало да се направи реформа. Защото затваряш болницата еди къде си и веднага насищаш с линейки, с каквото трябва, за да може всеки болен да бъде откаран до следващата болница. А не когато сега държавата е в огромен дефицит, няма ги парите, защото в цял свят ги няма, икономиката едва сега тръгва да потегля нагоре – 0,5%, Евростат я даде, не ние. Ние трябва хем да затваряш болници, хем реално нямаш и достатъчно финансиране да ги направиш така, както трябва.
Водещ: Не е ли точно обратното? Не се ли правят реформи когато ножът е опрял до кокал и нямаш друг изход?
Бойко Борисов: Не. Всички, и опозицията надявам се, ще кажат – реформата се прави с пари. Всички казват така. Но Бойко да може сега това, което 20 години сме правили, той да обере калая. Това им е идеята. Ние ще я направим, но ще преструктурираме болничната помощ така, както трябва. И затова министър Константинов, един уважаван доктор, затова водим този диалог със синдикатите, за да може тези, които освободим от тези длъжности, да имат работа, да имат заплати, за да не оставим толкова много хора на улицата. Защото, повтарям, на мен не ми е безразлично, мога да взема калема и да ги изрежа всичките. Но съдбата на хората не ми е безразлична и затова всеки ден се боря да го направя по най-възможно приемливия за хората начин.
Водещ: Господин Борисов, нека да се върна на бюджетната опашка, на която стоят всички.
Бойко Борисов: И реформа в пенсионната система. Да ви кажа какво имат предвид. В цяла Европа това е вдигане на стажа за пенсиониране, вдигане на възрастта за пенсиониране на хората.
Водещ: Нали пак вие обещахте да го правите това?
Бойко Борисов: Ето аз давам пример. И ние със синдикатите сме се договорили.
Водещ: Като ви свърши мандата, ще го направите.
Бойко Борисов: Не, напротив, и Германия, и Франция – виждате, всички говорят за вдигане на пенсионната възраст 2015-та, 2016-та, 2020-та, отиват до 2032 година. И аз питам: защо ние трябва да избързаме в момента, в кризата, на най-бедния и най-болен народ в Европа, да вдигна още пенсионната възраст, при положение, че тя е 63 за мъжете, а мечтата на Саркози – на моя колега, е да стане 62 във Франция? Няма логика, нали?
Водещ: Аз искам за принципа да се разберем. Защото ето на тази опашка, освен това, което казахте вие – пенсионерите, лекарите, стои култура, образование, БАН.
Бойко Борисов: 10 милиона допълнително ще дадем за театрите, защото те са действително и много добри, и много добре работят, и си заслужават парите. И ще ги намерим. Това съм поел като ангажимент.
Водещ: Разбирам.
Бойко Борисов: Но когато в БАН при проверката сега излиза, че са давали по 0,60 лв. квадратния метър под наем, а искат още 25 милиона - да имат да взимат. Да имат да взимат! Така че в една посока сме категорични. Младите учени, които днес, с цялото ми уважение към тях, протестират, какво се случва, откъде и колко пари да вземем. Трите приоритета в държавата са: на първо място социалните осигуровки, най-много пари отиват там – за социално слабите, за пенсионерите, след това здравеопазването и образованието. Това са трите пера, в които изтичат милиарди. И аз не съм съгласен, че при положение, че даваме над 3 милиарда, и то в условията на криза, и днес казват: приоритет били магистралите. Да, господа млади учени. Ще ви направя първо инфраструктурата. Защото ето днес за радост от над 30 държави България беше избрана и най-голямата фирма в областта на ІТ технологиите, от над 30 държави избра България. Вече над 300 висококвалифицирани учени, които са работили в чужбина, са се върнали тук да работят в тази фирма. И с новите 2000 работни места е сигурно, ще още 700 ще се върнат. Така че аз съм обещал да започнат да се връщат висококвалифицираните млади или не толкова млади учени, но тези, които работят, да се върнат в България. И това е факт. И това е голям знак за всички фирми в света.
Водещ: Въпросът е дали давате за приоритети, или давате на този, който вика най-много.
Бойко Борисов: Не, напротив, даваме за приоритети. Това са трите приоритета.
Водещ: Които ги изброихте.
Бойко Борисов: Да, разбира се. А иначе в инфраструктурата, моето уважение. Днес идвам от „Цанков Камък”. Ако имате картинки, можете да ги пуснете. Но то е уникално. Уникално е. 222 милиона за двулентов път 30 км. 300 милиона е цялата магистрала „Тракия”. Може да направят вашите хора съпоставка. Или уникалното строително съоръжение, за съжаление вече го завиряваме и хората няма да видят нещо чудовищно – цялата планина е бетонирана, все едно сме направили огромен плувен басейн. Дъното, стените на планината на прекрасните Родопи е в бетон. Над 200 000 куб.м. бетон. 85 мегавата ни струва близо 1 милиард лева. Или за тези, които живеят във Варна или ходят на море, е могло да направим от София до Варна бетонна магистрала вместо този обект. Този тунел, който са направили заради шест завоя там, да се избегнат шест завоя, имат километър и нещо тунел. Но какво да ви кажа, това са приоритетите.
Водещ: Чакайте, че господин Местан има реплика.
Лютви Местан: Добър вечер, господин премиер. Аз имам един много простичък въпрос. Бихте ли ми казали поне една държавна задача, поставена конкретно на БАН, която задача академията да не е успяла да изпълни? Ще ви улесня – няма такава задача. Всичко са изпълнили. Проблемът е, че държавата не е дефинирала своите приоритети в областта на научните изследвания. И докато не стори това, аз ще бъде противник на упражнението по модерно мислене на гърба на БАН. Днес тези учени от академията вече са всеки месец в 10-дневен неплатен отпуск заради недостига на финансови средства. И аз бих се обърнал с една много настоятелна молба към вас да не подценяваме тихия гняв на българския учен. Те вероятно, за разлика от други социални слоеве, няма да излязат на улицата и да протестират шумно с вувузели, но не познавам и успешно управление, което се е конфронтирало със своите учени. Наистина малко повече диалог и с академията при формирането на окончателни мнения няма да е излишно.
Водещ: Добре. Господин Борисов.
Бойко Борисов: С цялото ми уважение към вас, те искат 25 милиона. С огромно удоволствие така, както години наред са давани, бих ги дал и аз. И приемам вашия коментар. Но да се върнем на това – един милиард изтекъл в бетониране на Родопите. Защо? И понеже несправедливо вас ви обвиняват – ДПС в „Цанков Камък”.
Лютви Местан: Благодаря за този коментар.
Бойко Борисов: Но кажете кой е виновен.
Лютви Местан: Крайно време е да се чуе.
Бойко Борисов: Но нека да чуем и след моето А вашето Б. Кой е виновен за това изключително безобразие, този пладнешки грабеж. И ако не беше извършен, сега щяхме да имаме и за младите учени, и за старите учени, и за БАН, и за университета и за всички. Защото нито Дянков е луд човек, нито аз да искам да настройвам съсловията, ако парите ги имаше в бюджета. Само че ние имаме едно правило, което Брюксел и не само Брюксел, всяка дисциплинирана държава трябва да спазва, това е 3% дефицит. И в рамките на това ние трябва да изберем – дали да изядем парите във вид на заплати, пенсии и всичко, което е правено досега, или да стиснем няколко месеца зъби, да стиснем колана, да си направим магистралите, да си направим естакадите, държавата да придобие друго облик. Както виждате, почват да идват най-големите инвеститори. И след една година, след две ще имаме друг вид. Иначе парите ще ги изхарчим и пак няма да се видя, пак няма да има революционни решения. Нека молбата ми и към БАН и към всички, които всеки ден говорят за протести – шест-седем месеца икономиката трябва да тръгне, доказвайки, че сме дисциплинирана държава, че си се справяме с вътрешната сигурност, че има нормална политическа среда, че просто... Както днес четвъртата рейтингова агенция в света – Японската кредитна агенция от „отрицателен” за България рейтинг, днес обяви „стабилен” рейтинг за България. На мен ми е приятно, предполагам и на опозицията, когато за България се каже, че е стабилна.
Лютви Местан: Естествено.
Бойко Борисов: Така че нека, молбата ми е: кажете вие кой е виновен за тези огромни пари.
Водещ: Той няма да каже.
Бойко Борисов: Е, защо? Както аз мога да призная своя грешка или да кажа: „Да, бавя се с един или два месеца, защото искам колкото може, и един човек по-малко да съкратя, да го направя.” Защо да не кажат истината?
Водещ: Ще кажете ли, господин Местан?
Лютви Местан: Аз само ще пожелая на господин премиера, който е достатъчно информиран и знае отговорите на въпросите, които задава...
Водещ: Кажете го.
Лютви Местан: ... все пак да случи на коалиционен партньор, който няма да партизира нито успехите на едно коалиционно управление, нито ще избяга от споделената отговорност за едни или други неудачи на това управление. Но, господин премиер, дайте ги тези 27 милиона на БАН, но кажете: „Искам това и това насреща.” Да не прехвърлим...
Водещ: Вие пак казвате.
Лютви Местан: Не, не, не бива да прехвърляме...
Водещ: Ще кажете ли кой е виновен за „Цанков Камък” или не?
Лютви Местан: ... неспособността да дефинираме целите върху тези, от които искаме те да бъдат изпълнени.
Водещ: Добре, добре, до тук. Благодаря ви. Искам аз обаче да ви попитам, господин премиер. Преди седмица ми казахте, че за обвиненията на Алексей Петров срещу Цветанов ще говорите, когато делото свърши. Въпросът е – как през това време, докато делото свърши, министър Цветанов хем ще лови, хем ще отговаря за апартаменти и консултантски договори? Може ли да върши и двете неща едновременно?
Бойко Борисов: Аз мисля, че той си отговори добре на темите, които го питаха. Ще продължава да отговаря, докато го питат. А що се касае до полицейските операции, само преди седмица и „Европол” и „Сикрет Сървиз” и всички, видяхте и това, което казва Ханс-Петер Ул, за вашите зрители само да кажа – това е докладчика и говорителя на най-големите партии в Германия – на ХСС и ХДС, който ноември месец в Бундестага ще предложи дали България да бъде приета в Шенгенското пространство догодина. И този човек преди малко каза, че има доверие и на мен и на вътрешния министър. Така че аз мисля, че Цветанов ще намери начин да оправдае своите действия и не е нужно някой да му помага в това. Що се касае като изпълнени задачи в сферата и не само от МВР, и от ДАНС и от прокуратурата – мисля, че България се движи добре. В същото време и промените, които благодарение на парламента в НК, в НПК, всички препоръки са в мониторинговия доклад, вече са в парламента минали на първо, други на второ четене, някои и са приети, така че за следващи мониторингов доклад ние ще излезем абсолютно готови за тази си дейност.
Водещ: Какво ще направите, ако се окаже, че ГЕРБ е финансирана била от съмнителни фирми?
Бойко Борисов: Ние много пъти сме го казвали? Ако има съмнителни фирми, първо всички фирми, всичко спонсори са на сайта на Сметната палата, на сайта на политическа партия ГЕРБ. Ако има или се докаже подобно нещо, се връщат парите. Ние нямаме друг инструмент, още повече бяхме тогава опозиция, а и доколкото разбирам се сговори за 2005-та година, нямам и спомен за подобни неща. Но не случайно аз разпоредих на партията всички дарители да бъдат на сайта, за да могат да бъдат проверени и да се уточнят. Ако има нещо такова, се връщат парите обратно.
Водещ: Разбрахме, че във вторник сте гледали предаването „Референдум”, за което ви благодаря, защото мислех, че сте гледали „Милан” – „Реал”.
Бойко Борисов: Гледам и „Милан” – „Реал”, но слушам „Референдум”.
Водещ: Е, добре.
Бойко Борисов: Имам два телевизора. На единият слушам звука, на другия гледам мача.
Водещ: Това е чудесно, защото...
Бойко Борисов: И истински съжалявам за това, че се подценява това, което се прави. Аз мисля, че това е добро.
Водещ: Не, нямаше подценяване, имаше различни мнения, според мен.
Бойко Борисов: Да, нека, хубави са тези различни мнения, действително хората успяха да видят мащабите на грабежа. Мащабите на грабежа – огромни палати, просто аз не знам тези хора как ги и поддържат зимно време тези къщи, но аз ви гарантирам, че НАП ще събере от данъци десетки милиони и го прави в момента, защото болшинството от тези имоти не плащат данък „Смет” или водят се като фирми, водят се като офиси, по различни партиди се плащат различните такси и данъци, така че мисля, че направихме голяма услуга на местната власт, защото сега ще може да се събере парите от тях.
Водещ: Обаче хората, коментаторите, а и „Ройтерс”, както видяхме, чакат втора серия – багерът идва и човекът връща парите.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Идва ли втора серия?
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: Сигурно е това.
Бойко Борисов: Вижте, в противен случай – или трябва да го направи, или какво излиза, че всеки може да отиде да си застрои къща, където си пожела и после почваме да го оправдаваме: „Ей, сега, човекът сложил пари, по-добре да му вземат парите, да си плати данъците и да си му остане.” Това е анархия.
Водещ: Съгласен съм.
Бойко Борисов: Между другото при двама подкупни кметове в Ню Йорк през годините, два пъти са разрешавани строителства в „Сентръл Парк” и вече при следващите идват и бутат всичко. И там са щели да го застроят. Така че това не е практика само в България. Това го има навсякъде.
Водещ: Накрая да ви питам. Кой е виновен, че всеки въпрос в България опира до вас лично?
Бойко Борисов: То е и тежко и... Какво да ви кажа? Системата.
Водещ: Или вие?
Бойко Борисов: Системата е такава.
Водещ: Или вие?
Бойко Борисов: Не, в оправдание на министрите – как да вземе примерно госпожа Караджова правилното решение за „Брикел”? То е едно единствено правилно решение...
Водещ: Тя каза в миналата „Панорама”, че го взима – край.
Бойко Борисов: Да и трябва да се затвори, само че днес излизат 5000 души на улицата.
Водещ: И ние за това говорихме. Тя каза: „Решително, взимаме го и край.”
Бойко Борисов: Да, точно така, само че има шанс известно време да продължи да работи, ако от квотите, знаете, че имат 5000 часа, са дадени на ТЕЦ „Марица”. Те са в един и същи регион. Ако... То е също собственост май на Ковачки. Ако от 5000 часа се прехвърлят 2500 часа на „Брикел”, той може да продължи да работи още известно време и тогава през това време на тези работници да им намерим нови работни места или ако той даде банкова гаранция неотменяема и започне да прави инсталациите, тогава вече да говорим с Брюксел да се удължи работата на „Брикел”.
Водещ: И тогава идвате вие и давате отстъпката, компромиса.
Бойко Борисов: С една дума – министърът е взел правилното решение. Или когато трябва да се вземат такива важни решения като за частните пенсионни фондове, които от 2000 година работят и три пъти предишното правителство отлага, отлага, отлага за следващата година. И аз сега бях изправен пред проблема – или аз да го отложа за 2011-та, както всички досега, или да взема това кардинално решение. Министърът Тотю Младенов не може да го вземе сам. Трябва да го взема аз. Защо аз и партията ГЕРБ, която е управляваща, носим цялата политическа отговорност. Господин Местан много правилно каза – коалиционния партньор, техният, когато е имал успехи, си го е преписвал на БСП, обаче когато направи белята в „Цанков Камък”, както вие казвате, си траят и дори, когато не правилно, защото договорът на Ахмед Доган е за „Тунджа”, за „Горна Арда”, за какво ли не, само не фигурират „Цанков Камък” в него. Там са изцяло БСП, преди това НДСВ. Разбирате ли? Само че те са много интересни – мълчат като партизани и не искат да им кажат имената. А когато всички говорят срещу ДПС, нали, БСП си мълчат, все едно не са чули, не са видели, както и президентът, разбира се.
Водещ: Разбирате ги ДПС и им влизате в положението.
Бойко Борисов: Не, съжалявам ги, че не искат да кажат истината. Кажете истината – хем ще ви олекне, хем ще разберат онези какви неща са вършили също. Иначе пасивът е изцяло при вас. Аз знам истината и си казвам. И затова...
Водещ: Уморен ли сте, господин премиер?
Бойко Борисов: ... днес, и днешното решение за „Цанков Камък” – трябваше да доплатим още 90 милиона лева за пътя, който пуснахме. И ние трябваше да изберем, министър Трайков, който много се старае напоследък. А между другото още един парадокс – понеже дойдоха частите за шестия реактор от Москва след разговора ни с Путин, малко поговорих за неговата администрация и те дойдоха със самолет. За 24 милиона са купени тези тръбички навремето, ние плащаме 240 хиляди. 24 милиона, извинявайте, 270 хиляди, ние плащаме – 270 хиляди. Ще възложа проверка. Ето ви още пари... Точно за БАН парите... Точно за БАН парите са откраднати. Сега, руснаците не искат да признаят и няма да ни кажат защо са сключили тогава с тях на такава цена за АЕЦ „Козлодуй”, а сега с нас на нормалната.
Лютви Местан: Господин Премиер, умеете да провокирате диалог и аз наистина съм изкушен да поговорим в диалогична форма.
Водещ: Нямаме време.
Лютви Местан: Ограничаваме единствено формата на предаването.
Водещ: Нямаме време, за съжаление.
Бойко Борисов: На мен формата не ми пречи, даже и Бойко Василев не ни пречи.
Водещ: Да, не ми пречите.
Лютви Местан: Имах един много интересен политически въпрос – дали имате съзнание и за воденичните камъни?
Бойко Борисов: В смисъл?
Лютви Местан: Струва ми се, че имате няколко воденични камъка, с които доста трудно ще се задържите на гребена на всенародната любов.
Водещ: За коалиционните партньори намеква.
Лютви Местан: Това са и коалиционните партньори, смятам обаче, че са и няколко наистина неуспешни министри. Моето усещане е, че имате съзнание за това. Въпрос на време е според мен да се поосвободите от тези воденични камъни, защото ще ви дърпат надолу, господин премиер. Умеете го това
Бойко Борисов: Знаете, че поне това... Знаете вица за здравните министри, където е имало опашка пред Министерския съвет за здравни министри. И един отишъл и вижда голяма опашка и казал: „Ей, голяма опашка.” И един казал: „Не, бе, те минават бързо.” Така че който не се справя, той.. Това е най-лесно.
Водещ: Много интересно.
Бойко Борисов: Хубаво ме провокирате, все пак да кажем и за това, ако е вярно това, което казва за „Козлодуй”, би трябвало да се замислите и да кажете на БАН: „Ходете, млади учени, ето от тези, които взеха парите сега от тръбичките ги вземете от тях.” Но, министър Трайков трябваше да вземе решение – дали да извадим от НЕК 90 милиона да доплатим пътя, за да пуснем чашата на язовира и след 20 дни вече да консумираме ток в енергийната система от него или да го замразим и да го държим като атракцион на най-големият плувен комплекс в Европа. Днес като го видях, ако имате картинки – покажете на хората – бетонирана планина, бетонирана километри: дъно, стени и добре, че ще се напълни. Това е ужасна... Просто красота да го гледаш.
Водещ: Не ми отговорихте на въпроса. Уморен ли сте? И с това да завършим.
Бойко Борисов: Всеки човек се уморява, но аз съумявам да се зареждам. Така че, да довърша, министрите взимат решения, но всяко едно от тях е такова, че то е или „да” или „не” и то е ключово, защото нито една система през годините не е направена да функционира така, както трябва. И трябва да се отсича – правиш ли „Южен поток”, не правиш ли „Южен поток”; правиш ли „Белене”, не правиш ли „Белене”. За радост вече имаме стратегически инвеститор, направих срещи в Бавария, в Мюнхен, с него, така че сега отново очаквам министър Трайков и той да договорят и освен в строителството, дали и като инвеститор с един милиард евро ще участват. Огромен труд, защото и тук, и тук, в „Белене”, когато питат предишния премиер и Петър Димитров за АЕЦ „Белене”, господин Местан знаете цифрата – под 4 милиарда подписан договор. Така ли е? Толкова ли ще струва? Не. Защо? Защото там в едни подточици, както за „Цанков Камък” точно, всъщност с 200 милиона се е оскъпил „Цанков Камък”, така и за „Белене”. В подточиците долу пише: „инфлационен индекс” – то отива до 2,5 милиарда евро отгоре над цената, „консултант” – 500 милиона евро, сиреч 1 милиард лева по договор за консултанта за „Белене”, 250 милиона, сиреч половин милиард лева за кредит, вече изтеглен, плюс 780 милиона за инфраструктура, плюс, плюс, плюс... Цената става огромна. Аз като говорих с господин Путин му казвам: „Добре, дай ми цена – крайна. Дай ми крайна цена.”
Водещ: И той какво вика?
Бойко Борисов: Е, какво вика: „За това се пазарим”. Защото ако се подведа по договора, както с „Цанков Камък”, накрая ще додавам, додавам, додавам, докато народът може да издържи да дава на някой все да взима. Защото днес разбрах, че президентът пак ни е давал акъл, че сме били изпуснали икономиката да преструктурираме сега. Тя от 20 години, да не говорим последните 10, така е конструирана, че ние само дотираме западни, руски, чужди, всякакви компании, дотираме с работата на хората, а не получават печалба. Фирмите не получават печалба, защото дотират други дейности. НЕК с цялата си задлъжнялост от над 1 милиард – Националната ни електрическа компания и сега ще продължи да дава още тези пари до май месец за пътя, който е с 90 милион по-скъп и става 222 милиона. И понеже някой като вас ме пита: „Все предишните виновни.” Да, защото ние до май месец ще продължаваме от изкараните пари на държавата да плащаме за това, което е причинено от коалиционния партньор на господин Местан.
Водещ: Господин Борисов, да спрем до тук, че ще ги сънувам тези числа.
Бойко Борисов: Аз ги сънувам всяка вечер. Когато видя БАН, младите учени пред Министерския съвет, аз сънувам тези числа и си представям колко пъти бих разделил на БАН един милиард. Ако започна да го деля на 25, на 25, на 25, колко БАН-ове можем да издържаме?
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Добре, да.
Водещ: Благодаря ви за участието.
Бойко Борисов: Благодаря и аз.


Тагове:   политика,   интервю,   бнт,


Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2657955
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849