Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2010 19:55 - Яне Янев явно се е замогнал доста през 2009-а. Откъде?
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 4373 Коментари: 2 Гласове:
2



 

Малко предистория:

"Звездите" на "антикорупционния" отбор на Янето

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=573&aid=13820

Какво може да обедини хора, близки до подсъдимите Людмил Стойков и Братя Галеви, до покойните Георги и Васил Илиеви и до бившата барета, застраховател и служител на ДАНС Алексей Петров? Отговорът не са криминалните хроники, а... кандидат-депутатските листи на партията, назовала се с името "Ред, законност и справедливост".
Едва ли някой от редовите фенове на Яне Янев би могъл да изброи повече от двама-трима от хората, които РЗС издигна за народни представители. А сред тях има любопитни фигури.
От пернишкия избирателен район в парламента влезе бившият местен общинар и областен управител Димитър Колев, съпруг на журналистката и ексдепутатка от НДСВ Милена Милотинова. Само преди две години Колев се кандидатира за кмет на миньорския град от името на коалиция между Земеделски народен съюз и Християн-социален съюз. Двете партии послужиха само за регистрацията в ЦИК, а зад кандидатурата стоеше бизнес сдружението "Съюз за Перник". Основни фигури в него бяха Людмил Стойков и Феодор Феодоров - Федята. Първият е подсъдим за пране на пари, а вторият - съдружник на подсъдимите за изнудване Пламен Галев и Ангел Христов от Дупница и на пребиваващия в неизвестност от миналата година Христофорос Аманатидис - Таки, издирван с европейска заповед за арест по обвинения за ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици и нанасяне на средни и тежки телесни повреди.
Депутат на РЗС от Монтана стана местният нотариус Бисерка Петрова. Тя е наследила кантората от съпруга си Бисер Митов, който е лишен от права преди четири месеца заради влязла в сила условна присъда за документни измами. Петрова е един от вносителите на промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Проектът предизвика първия лобистки скандал в новия парламент, тъй като предвиждаше канторите на избраните за депутати да може да продължат да работят, ръководени от техни заместници. Поправките не бяха приети след намесата на премиера Борисов. Тогава Яне Янев коментира само, че това било "монтанска инициатива", тъй като и шефката на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ е била нотариус от този град.
В ръководството на формацията на Янев и депутат от неговата партия отскоро е Марио Тагарински. Бившият министър на държавната администрация от кабинета "Костов" през юни беше избран за заместник на Великия Майстор на масонската Велика ложа на старите, свободни и приети зидари в България. В последните години Тагарински предприе шеметни партийни лупинги от СДС към Демократическата партия и обратно при сините, преди да акостира в РЗС. Той направи кариера като шеф на предизборните фондации на СДС "Победа" и "Втора победа" и беше от сменените министри при големия ремонт на кабинета на ОДС през 1999 г. Днес според регистрите бизнесът му е в областта на търговията.
В ръководството на РЗС вече се води и довчерашният земеделец Димитър Чукарски, който също стана депутат. Той беше организационен секретар в Земеделски народен съюз на известния повече като бизнесмен, отколкото като политик Стефан Личев. ЗНС се отцепи от формацията на Анастасия Мозер, отнемайки й съдебната регистрация със съмнителни съдебни дела. Политическата кариера на Чукарски започна като началник на кабинета на земеделския министър Венцислав Върбанов, за когото Яне Янев навремето подаваше сигнали за корупция в прокуратурата.
С място в парламента пък се размина вторият в листата на РЗС за 24-ти софийски район Кирил Кленовски. Известният с прякора Парахода бизнесмен е бивш съдружник на убитите босове на ВИС Георги и Васил Илиеви.
В ловешката листа на РЗС фигурираше братът на Алексей Петров Огнян. Яне Янев обясни, че човекът му бил дългогодишен съратник и едва наскоро станало ясно чий брат е.
Така парламентарната група на "Ред, законност и справедливост" се оформи като странна мешавица от хора, които нямат нищо общо помежду си, а някои даже не са се познавали предварително. Оптимистичните социологически прогнози обаче предизвикаха предизборно наддаване за място при Яне Янев. Според запознати на финалния кръг, състоял се в столичния хотел "Славия", залозите са били високи.
В РЗС не липсват и представителни лица като Атанас Семов и Димитър Абаджиев. Синът на покойния професор Марко Семов, който стана зам.-шеф на парламента, обаче е по-близък до хората от "Защита" около Петър Берон и провежда регулярни срещи с тях. Абаджиев пък си има собствено сдружение Европейски демократичен институт. Той не успя да стане депутат, не получи никакъв пост след изборите и обмисля да оттегли подкрепата си за Яне Янев.
Лидерът на РЗС открай време е на нож с НДСВ, но това не му пречи да подписва споразумения с бивши царисти. Сред партньорите на партията му е Българско движение "Национален идеал за единство" на Никола Николов, който осигурил партийния пресцентър на ул. "Раковски" 108. В партньорския списък фигурира и формацията "Българска евродесница" на друг едновремешен кадър на НДСВ - Алеко Кюркчиев. Той обаче се кандидатира за депутат от името на ЛИДЕР и "Новото време".
Вечна тема в репертоара на Яне Янев са "царските имоти", а информираността му се дължи на неговия дългогодишен съратник адвокат Атанас Железчев. Позабравен факт е, че сред клиентите на юриста бяха семейство Хаджибоневи, които водиха съдебен спор със Симеон Сакскобургготски за собствеността на двореца "Врана". Железчев беше кандидат за вицепрезидент в тандем с Богомил Бонев, когото Яне Янев наскоро нарече "говорителка на Георги Гергов".
Друг стар партньор на Янев - бизнесменът Радостин Генов, също може да бъде забелязан и в новия партиен офис. Генов е шеф на асоциацията за безмитна търговия. През февруари 2008 г., когато стана ясно, че по препоръка на Еврокомисията фришоповете ще бъдат затворени, РЗС организира специална пресконференция в парламента. На нея Генов разкритикува решението с аргумента, че щяла да се увеличи контрабандата. Тези, които не се класираха за депутатски места, се изявяват като експерти на партията и на парламентарната комисия за борба с корупцията, оглавявана в момента от Янев. Като партиен капацитет е представян бившият столичен общинар от партията на Стефан Софиянски Радослав Кацаров. В парламента пък се трудят бившият главен секретар на МВР Илия Илиев, който напусна при скандала "Куйович", и ексдепутатката Елеонора Николова. Яне Янев обяви намерение да назначи като експерти в НС и шумно напусналите служители на ДАНС Рашко Заяков, ръководил контраразузнаването в агенцията, и Велин Хаджолов, шеф на отдела за специални акции (ОСА). Най-довереният сътрудник на Яне Янев в партийните дела пък е 24-годишният Иван Подолински.
Списание "Тема", 5-11 октомври 2009 г.

***********************************************************

И сега:
От 2007-ма Яне Янев подава пред Сметната палата само уведомления, че няма промяна в имотното му състояние. И изведнъж през 2009-а му се появяват /наследствени?/ имоти и спестявания от над 130 000 лева?! Много е пестелив, а?
Я да го питаме сега ние той как така изведнъж се е замогнал?
И то само за последната една година?!


http://register.bulnao.government.bg/2010/DEBF5B6E-C775-464B-A1DA-937910EFB49D30863.xml,

А може и да го попитаме за строежите му в с. Малки Цалим, за които писаха във в. "Атака":

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=203045&cat=3





Гласувай:
2



1. ok3223 - Какв се чудиш.
17.11.2010 16:54
Я се порови ББ къде, как, и кога е натрупал милиони, за да построи замъка в Банкя и спести он само знае колко милиона за черни дни. Ами неговата дружка с чия активна помощ днес гони милиард вече. Та в сравнение с тях Янев е бистра вода ненапита, дребна рибка. Сбирщината наречена ГЕРБ да не образувана от по- качествени хора. От подобни, ако не и по-некачествени.
От 20 год., така наречената "политическа класа" ,на 99% се състои от такъв боклук и това го знаеш по-добре от мен.
А днешното правителство начело с довчерашен мафиот е уникален случай и черешката в сладоледа на бълг. преход. Впрочем и това го знаеш прекрасно.
цитирай
2. marystaneva - Много по-качествени сме!
17.11.2010 19:49
Но нали знаеш, всеки съди за другите по себе си. Та и ти така... И се радвам, че хора като теб стават все по-малко, а като мен - все повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2656738
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849