Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 18:59 - Потъва ли ГЕРБ? И какъв ни е "кярът"?
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 5759 Коментари: 7 Гласове:
5



"Преписано" оттук:

http://www.desnite.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=303:2011-03-11-17-07-11&catid=41:2009-02-18-15-51-36&Itemid=56


Потъва ли ГЕРБ?
Това е само стартовият въпрос, който задаваме към ситуацията днес. Ако обаче не продължим нататък, с последващите и по-важни въпроси, ще се превърнем в обикновени балкански сеирджии.

Все едно – гледаме цирк, люпим семки и сочим с пръсти...

Та, следващите и по-важни въпроси са от типа: Ако потъва, какъв ни е кярът? Или, най-важно: Ако ГЕРБ се провали в управлението – кой печели от този провал?

Потъва ли? Затъва ли?

Че ГЕРБ затъва е очевидно. Хората, които смятат, че правителството не се справя вече са повече от онези, които мислят, че се справя.  Заявената готовност за гласуване за ГЕРБ е с една-трета по-малко, отколкото по това време миналата година. И така нататък.

Създава се впечатление, че се повтаря филмът: „Костов – 1999” или „Симеон – 2003”. След първи две години на подкрепа за управлението, следват две години на бързо падение и лавинообразно нарастващи критики на хората към властта. Разликите са, че Костов загуби подкрепа поради това, че след като две години правеше неща, нещо се замота и престана да ги прави. А царят, обратно, загуби, защото не правеше нищо и на хората им писна да го чакат да започне да прави нещо.

И в двата случая обаче тръгването по тази пързалка се е оказвало без изход. Отивали са си правителствата, трайно са отслабвали основните техни партии. Синята коалиция мъждука около 4-те процента, а царистите не вързват и един.

Разликата с ГЕРБ днес е, че в началото на пързалката правителството има повече подкрепа, отколкото имаха Симеон и Костов. А има подкрепа, защото все пак хората продължават да чакат да започне да прави нещо важно. А продължават да чакат, тъй като са наясно, че ако ГЕРБ падне, няма кой да започне да прави именно тези важни неща. И ще има нови години на безвремие.

Ще рече: ГЕРБ има още поне 3-4 месеца (до началото на плажния сезон), за да произведе решителни действия и трайни резултати. После ще е късно – идват избори. Борисов очевидно усеща това и се опитва да развие тезата: „Правя важни неща – строя магистрали”.

И е в грешка. Магистралите са важно нещо, но ГЕРБ не беше избран, за да строи магистрали. А да строи държавата – да въведе ред, да накаже крадците, да вкара в затвора бандитите и да нормализира страната с реформи. И по това ще бъде съдено. Магистралите са важни, но дори строителството на „Тракия” не може да компенсира разхождането на свобода на основните национални бандити или хаоса в здравеопазването.

Ако правителството се фокусира върху бандитите и реформите – ще може да си спести пари от предизборната кампания, тъй като самото правене на важни неща ще му е кампанията. Ако ли пък не – няма такива пари, които да му докарат такава кампания, която да даде добри изборни резултати.

ГЕРБ е затънал, но все още може да не потъне. Зависи, дали ще използва близките месеци, за да започне да показва резултати от управлението си. 

Какъв ни е кярът, ако потъва?

Никакъв.

Ако ГЕРБ потъне, чакат ни две години нищоправене и засилване на хаоса (никой не слуша слабо правителство). А после – шарени слаби коалиции, които пак няма да могат да правят важните неща, които трябва да бъдат направени. За коалиция около БСП дори не ми се говори – там работата е ясна: старт на краденето и светкавично връщане на България към положението на крепостен селянин на господарите от Кремъл.

Но и дясна коалиция няма да свърши кой-знае каква работа. Погледнете отношенията между Синята коалиция и ГЕРБ и помислете: събрани заедно, тези хора какви точно решителни действия биха могли да свършат заедно?

Кой ще спечели?

Ако ГЕРБ потъне, печелят всички, които не бива.

Печелят бандитите, защото ще е ясно: това беше най-силният напън на държавата срещу тях и скоро няма да може да бъде повторен.

Печелят червените, защото ще могат да кажат: Ето, десните управления се провалят, кризата изисква леви мерки и т.н. и пр. И ще потриват ръце, защото провалът на ГЕРБ ще се окаже провал – за дълги години напред – на самата идея, че в България трябва да управляват каквито и да е десни партии.

Печели Първанов, защото в калабалъка на провала ще има повече шансове да си пробута АБВ-то на отчаяния избирател.

Печели ДПС, защото след един провал на ГЕРБ Догановата партия ще се окаже най-голямата сила в страната – и наистина ще може да разпределя порциите. Особено – в съюз с Първанов.

Печелят висшите чиновници, защото няма да има европейски пари и следователно – европейски контрол. Пак ще може да се краде от бюджета.

Печелят приятелите на Красьо Черничкия, както и социално слабите – ония с хотелите по плажа – в съдебната система. И такова върховенство на закона ще настъпи, че ще ни завидят чак в Узбекистан...

Печелят руснаците, защото ще могат да кажат: братушки, няма откачане от нашата вечна дружба, нали видяхте?

Ако ГЕРБ се издъни, всички „лоши” ще спечелят и всички „добри” ще загубят. Нито един „от добрите”, та била тя Синята коалиция, няма да е на кяр.

Това не е цирк, уважаеми. Напротив – работата май отива на изуй-гащи...

* Статията е публикувана във в. "Седем"  на 8 март 2011 год.




Тагове:   политика,   избори,   ГЕРБ,   партии,


Гласувай:
7



1. therainss - Затъва, разбира се.
16.03.2011 19:19
А кярът си е за тях. Едва ли не са се подсиурили с нещичко за "след властта"
цитирай
2. ssstto - А какво ли казваха
16.03.2011 21:44
Костов и Царо? Май-като не щете мен, кой друг?
Поредната плиткоумна заплаха. Колко време хората ще се плашат?
цитирай
3. dantonov - Да, ГЕРБ затъва. Не са сините вин...
17.03.2011 11:56
Да, ГЕРБ затъва. Не са сините виновни, че не работят заедно с ГЕРБ! За да работиш с някой, той трябва да го иска!

Всеки който мисли за страната си, иска все пак ГЕРБ да се справи.
Колкото до това кой ще спечели:
- бандитите - малко ли печелят и сега? Някой наказан ли е? Някой осъден ли е? И да не се обвинява съдебната система!!! Защото има парламент, който може да я променя, моделира и т.н...
- червените - не печелят ли и сега??? Какво се направи срещу червените олигарси? Нищо!!! За миналата година - от изнесенеите статистически данни се вижда, как българина обеднява и в същото време е нараснал броя на милионерите в Бългаия!!! Как става това?! Какъв цвят според теб имат новоизлюпените милионери?
- Да не говорим за Първанов, Доган и руснаците. И сега се чувстват спокойно и удобно! Събарят барбекюто на Доган и той веднага си строи ново - този път законно в същите сараи!!!
цитирай
4. анонимен - Към dantonov
17.03.2011 15:00
Т Нар. "Синя коалиция" не е нито синя, нито коалиция! В ДСБ отидоха всички, които са имали материална изгода от управлението на Костов, а в СДС нещата са както в държавата,- Мартин Димитров беше наложен за председател както неизбираемия динозавър- кандидат- президент, от хора на Костов. И аз не бих работил с такава "синя коалиция! Останалите и в двете партии са неориентирана и експлоатирана електорално "РАЯ"!
цитирай
5. zaw12929 - битката за власт се ожесточи
31.03.2011 23:51
битката за власт се ожесточи
цитирай
6. megafon - Да
04.04.2011 22:12
биткаща за власт ще се ожесточи, апетите се увеличават.
цитирай
7. hatanasov - Тя България потъва...
09.04.2012 23:28
та за ГЕРБ ще мисля. А и ти ги изреди всичките, там където е келепирът.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2650552
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849