Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2011 18:20 - А ти какъв си? Луд ли си? Или си герой?
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 10853 Коментари: 17 Гласове:
14

Последна промяна: 23.01.2013 20:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

А ти какъв си? Луд ли си? Или си герой?

 Преди време един виртуален приятел /Максим Генчев/ каза, че няма смисъл от компромати и че е време  да започнем да гледаме напред.

Замислих се... Всъщност, Максим е прав. Няма смисъл от компромати. Но има смисъл да знаем и да помним истината. А ние все я забравяме. Все слушаме кой какво ни обещава, вместо да си припомним кой какво е изпълнил от дадените обещания. Естествено, едва ли някой би могъл да ги изпълни всичките. И все пак... Иска ми се да помним и да анализираме миналото. Да не сме толкова подвластни на емоциите, а да сме по-разумни, за да успеем, без непременно да търсим виновник, да бъдем по-обективни в оценките си.

Какво значение има, че държавата, на която разчитаме, е като обран бостан, след като виновните за това няма да бъдат осъдени? Дали заради корумпирани ченгета, следователи, прокурори и съдии, дали заради уплашени или купени свидетели или заради закона за амнистията, приет през пролетта на 2009-а, но осъдени едва ли ще има. Крайно време е да го приемем и да продължим напред.

Цели 20 години живяхме в една илюзия за преход. През това време други успяха не само да спечелят мръсните си пари, но и да ги изперат. А ние гледахме и знаехме, но нищо не направихме. Напротив, заприличахме на тях. Само че мащабът ни е по-дребен... В края на краищата, защо да не прецакаме държавата с някой и друг лев, след като онези безнаказано откраднаха милиони?

Майната и на държавата, майната им и на политиците – важното е на нас да ни е добре! Никой не помисли, че това не може да продължава до безкрайност, че държавата не е брашнен чувал, а дори и да беше, все някога щеше дойде ден, в който ще спре да пуска. И тогава няма да има пари за образование и здравеопазване, за пенсии, заплати и инвестиции, а ние ще търсим виновник. Ще си повтаряме, че са виновни ТЕ, отчасти и НИЕ, но никога – АЗ! Всъщност, всеки от нас е виновен. И този, който е откраднал милиони чрез източване на ДДС, и този, който е източвал от парите ни за здравеопазване, и този, който не си е плащал данъците и осигуровките, дори и този, който се е возил без билет в трамвая. Виновен е както този, който е взимал рушвети, така и този, който ги е давал. А най-вече този, който си е „затварял” очите пред всичко това.

Превърнахме се не в гражданско общество, а в общество без морал. Свикнахме да живеем без ред и правила, неосъзнавайки, че унищожавайки държавността, унищожаваме и собственото си бъдеще. Нямаше значение кой колко краде, стига да има и за нас.

Понякога се срамувам, че и аз съм част от този „преход”. Защото аз също мълчах. Мълчах, защото не вярвах, че някога ще се намери български политик, който да е различен, държавник, който да мисли за възраждането на България, а не за джоба си. Та нали „всички са маскари”?! Не допусках, че ще се появи човек, готов да поеме отговорността за връщането на реда в държавата... Такъв човек трябваше или да е луд, или – „самоубиец”. Защото да свържеш бензиностанциите с НАП, да ограничиш производството на нелегален алкохол, да използваш скенери на митниците и да събаряш незаконни строежи, когато ти предстоят избори, е равносилно на политическо самоубийство. Да накараш цели съсловия да започнат да си плащат данъците, след като две десетилетия не са го правили – също. Да си наясно, че е по-вероятно да те намразят, отколкото да те разберат, но да продължаваш да говориш истината, въпреки че ние не искаме да я чуем... Да се опитваш да преведеш държавата през кризата, да ограничиш дефицита и да я стабилизираш, вместо да кажеш майната му на дефицита и популистки да вдигнеш заплати и пенсии предизборно, както правеха другите... Да повдигаш обвинения на тези, които са крали от държавата, знаейки че все ще се намери кой да „смачка” делата и че няма да ги осъдят... Да си създаваш врагове, както сред политическия „елит”, така и сред престъпниците и олигарсите... А те не забравят. И не прощават. А пък ти няма вечно да си на власт... Да правиш всичко това, с ясното съзнание, че няма да бъдеш разбран, наистина си е политическо самоубийство. Или пък си луд?

Обеща да управляваш открито и честно. И го направи. Стенограмите от заседанията на НС и МС са публични и всеки, който има достъп до интернет, може да ги прочете. Не че обикновения човек го интересува...

Направи и невъзможното, но успя да върнеш проиграното и загубено доверие към България. Осигури европейски пари за страната ни, но загуби подкрепата на доста от избирателите. А наесен има избори. Струваше ли си труда? Вярваше ли, че ще бъдеш разбран? Не ни ли надценяваш?!

Ще ти кажа нещо. На нас не ни пука за ERM и за Шенген, както не ни пука за ЕС, за България и за теб! На царя му дадохме 800 дни. На теб и толкова не ти даваме! Искаме от всичко, по много и то сега! Искаме да живеем добре днес, а ти си седнал да мислиш как ще изглежда България след 10, 20 или 30 години. Какво ти пука?! Яж, пий и си носи новите дрехи! А после... За после да мисли някой друг! Ама че този друг ще бъдат децата и внуците ни... Какво ти пука? Твоите нали са добре – какво си се загрижил за нашите? Защо просто не си гледаш рахатлъка? А България... Майната и на България! Майната им и на българите! То пък сме едни българи – нали всеки, който е минал оттук, си е оставил семето... Сбирщина, а не народ! Народите имат държави, а ние населяваме някаква територия, наречена България. Загрижил се той...

Ти да не би да се мислиш за по-добър от нас или за по-умен, а? Да не се мислиш за герой? Да не очакваш да ти се възхищаваме? Никакъв герой не си! Ние не се възхищаваме на по-добрите, а на по-хитрите. Няма как да признаем, че си по-добър от нас – това би означавало да признаем, че ние сме по-лоши. Ние сме умните, хитрите, тарикатите, ние сме „голямата работа”...! А не ти. Ти дори нямаш подходящо потекло. Прост охранител, син на пожарникар и учителка.

Язък, че майка ти е била учителка - на нищо не те е научила! Вместо да ни „замажеш очите” с по някой лев, ти си взел да ни обясняваш какво е добро за държавата. Да потърпим още малко, заради България и децата си... Ама ние не искаме! Не те разбираме. Ние разбираме от футбол, политика, икономика, енергетика, ... от всичко! Особено като сме „на маса”! Но такива като теб не ги разбираме. И вместо „Осанна!” скоро можеш да чуеш „Разпни го!”... Ти го знаеш. И въпреки това продължаваш. Какво очакваш? Да се променим ли? Трудна работа...

Седнал той да мисли за бъдещето на държавата. Глупости! Ние не заслужаваме бъдеще. От тези 13 века поне половината от времето сме били несвободни. Тъпкали са ни византийци, османци, социалисти... Какво искаш от нас? Гените ни са увредени, не ставаме. За нас думи като саможертва, достойнство, дълг, чест, морал и патриотизъм отдавна не са актуални. Ние сме консуматори. Искаме държавата да ни осигури всичко, но не и да пожертваме нещо за нея. Не искаме държавници, а господари. Открито управление, демокрация, гражданско общество, европейско развитие... Глупости! Бий, за да те уважават! Така сме свикнали.

Ако можеше, не бихме дали и една стотинка за държавата, но смятаме, че държавата е длъжна да ни осигури всичко. Не Крум Страшний и Симеон Първи, не Левски и Ботев, а Хитър Петър, Андрешко и Бай Ганьо са националните ни герои. Не го ли разбра вече?

Ние не сме съзидатели, а амбулантни търговци. Продаваме всичко. Продаваме нивите си, защото ни мързи да ги обработваме. Продадохме предприятията си, а днес ревем, че сме безработни. Ама не искаме да работим, а да ни назначат някъде на заплата... Има разлика. Оставихме да се продават дъщерите ни, а ние продаваме новородените си деца. Продаваме убежденията и вярата си, продаваме всичко и дори изпитваме респект към тези, които имат пари да ги купят. Продадохме язовирите и горите си, а утре и водата и въздухът може да не ни стигат. Ама това ще бъде утре. А ние искаме да ни е добре днес. Никой не иска да мисли за утре. Не ни пука за утре!

А защо, по дяволите, на теб продължава да ти пука? За утре, за България, за нас... Ние няма да го оценим! Ние сме дребни душици. На нас ни трябва да хапнем, да пийнем, ... тези три неща. Сега! Ние не искаме да градим, а да потребяваме. Затова не те разбираме. Ти си беше оправил живота – да беше си го живял! За какъв дявол си се захванал да оправяш държавата? Да си жертваш спокойствието в името на България? Да се опитваш да върнеш държавността? За да останеш в историята ли?!

Всъщност, може и да останеш, за разлика от повечето от нас...

Какъв си ти? Луд ли си или си герой? Не знам. Но си различен. И пак ще гласувам за теб. Заради България.

Мариянка Станева,
08.05.2011 г.





Гласувай:
14


Вълнообразно


1. neprosvet - По принцип, като не съм съгласна просто си отивам, но...
09.05.2011 18:40
Този, който искаш да го героизираш - нито е луд нито е герой!
Пак в блог.бг бях прочела следните думи, по памет: Думи на един турчин: В турция 90 % от населението са неграмотни и глупави и 10% са умни, в България 90% от населението е и грамотна и умно и само 10% са глупави! И при нас и при вас управляват тези 10%.

Хубава вечер!
цитирай
2. marystaneva - neprosvet,
09.05.2011 18:45
Всеки има право на мнение, включително - различно от моето. Не героизирам никого. Просто споделих мислите си. Хубава вечер!
цитирай
3. xxxx - Прочетох те от тук, и после от там. . . ...
09.05.2011 18:54
Прочетох те от тук, и после от там... и после,
те прочетох абзац по абзац, но от долу на горе, от зад на пред, и така до края - до първия ред, прочетох те до въпросителното на погледа.. На обратно, като в скапан пъзел, ровя, за да съм две идеи по-напред в цялото на картината, и сглобявам живота... И те прочетох КАКТО ДОЙДЕ, но съм горд, мамка му, дори и да опъвам понякога в страх, съм горд, и не ме бръсне колко точки лудост съм събрал и колко разпилял...
цитирай
4. marystaneva - xxxx, :)
09.05.2011 19:00
"Лудите, лудите - те да са живи!..." - Иван Вазов, "Под игото".
цитирай
5. boristodorov56 - Ще бъда искрен и ще кажа това, което винаги съм твърдял за Б. Борисов.
11.05.2011 08:26
Чудесен текст!
Само дето изводите не могат да се отнасят до ББ - това е сигурно.
Всичко, което си писала се отнася точно до него, за него и никой друг и би било валидно и от полза за всички нас, децата и внуците ни, ако човекът комуто си посветила това не беше задължен за състоянието си, което притежава днес други му и не съществуваше казусът Аец Белене.
Съчетанието на тези два факта обезсмисля и нулира усилията му, които на временя изглеждат като разчистване на терена за неговата чета. И те трябва хляб да ядат, нали?
Прекалено голям е залогът за бъдещето на България за да си затваряме очите и не забелязваме обстоятелството, че отказът от противомонополно и антитръстово законодателство ощетява непосредствено всички нас, а строежът на руската Аец Белене за ни задължи с едни 20 млд. при това със съмнителен ефект за България и възможност за апокалипсис.
Всичко останало не е маловажно, но се обезсмисля.
Това усилие прилича на помощ за слепец да пресече улица с интензивен трафик, а като пресече го бутваш под любовната ласка на валяка!

цитирай
6. marystaneva - Не се отнасят до него?
11.05.2011 08:42
Ами тогава как така го разпозна? Никъде не съм споменавала името му.
Колкото до АЕЦ "Белене", спокойно, скоро няма да стане. Към този момент с нищо не сме се задължили /поне не и това правителство/.
"По рано днес по време на обсъждането на инвестиционните цели на България Трайков припомни, че най-важна за централата остава нейната безопасност. "Цел на допълнение 12 беше да се удължи срокът за разговори. Сега освен въпроса за цената трябва да отчитаме и променените критерии за безопасността, за да не стане така да си построим централа и след няколко години да трябва да я затворим. Стрес тестовете ще приключат до края на годината и тогава ще вземем решение", каза Трайков."

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/05/10/1087085_pregovorite_za_belene_produljavat_bulgariia_shte_tursi/

Както виждаш, не са се юрнали да подписват с руснаците. Но е добре, ако не я строим, да не плащаме неустойки. А ако я строим, да е доказано безопасна и на приемлива цена.
цитирай
7. boristodorov56 - 6. marystaneva
11.05.2011 12:36
Всяка изява на гражданското общество е претенция към управляващите, но не като към абстрактни обекти, а като субекти от реалния живот у нас.
Точно такава претенция към сега управляващите липсва в постинга ти и човек не трябва да е медиум или доста умен за да направи връзката.
Не те обвинявам в нищо - твое право си е да казваш каквото и както пожелаеш,
но аз, както знаеш, винаги казвам какво мисля без заобиколки.

В случая колкото и да ми е симпатичен въпросния министър трябва отбележа, че той не пее в хора.
В най-приемливият и подразбиращ се случай играе ролята на успокоител на обществено недоволство и както виждаш - добре си служат с него след последно предупреждение за изключване от комсомола.

В последните ти изречения има осем взаимно изключващи се хипотези.
В подобни ситуации мой приятел ми казва: Дълга и сложна е хипотенузата ти.
цитирай
8. marystaneva - Варианти - много.
11.05.2011 16:24
Сигурно са повече от осем. Да ги обсъждаме, при положение че няма взето решение, е безсмислено.
цитирай
9. анонимен - ....
03.07.2012 08:55
INNA PETROVA
цитирай
10. анонимен - СВИЩОВЛИЯ
03.07.2012 09:09

Г-жо Станева, чета писанията в групата"На стената на срама..." на Инна Петрова от Свищов. Изумен съм от наглостта на тази жена! Това е една крадла, която беше уволнена дисциплинарно от СА"Д.А.Ценов"-Свищов.Там тя работеше в една от канцелариите и през далечната 1997 или 1998г/не съм сигурен за точната година/,при провеждането на кандидатстудентски изпит по география мисля беше, въпросната Инна беше квестор в една от залите. На едно определено място си оставихме багаж, чанти, телефони и т.н.-всичко , което не е позволено. И "честната и боркинята за правда" госпожа пребърка чанти на две момичета и стана страхотен скандал.Беше уволнена. Ние сме малко градче и всичко се знае, познаваме се.Доста години тази жена беше без работа, а сега от коментариите й в групата разбрах, че работела в дома за стари хора в Свищов.Като каква-нямам представа. И тази крадла има наглостта да съди правителството и Бойко и да дава акъл.Просто съм изумен!!!! Попитайте я така между другото къде е работила и мисля, че ще се похвали че е била преди години служител на Академията!!!
цитирай
11. marystaneva - 10. анонимен - СВИЩОВЛИЯ
05.07.2012 19:05
анонимен написа:

Г-жо Станева, чета писанията в групата"На стената на срама..." на Инна Петрова от Свищов. Изумен съм от наглостта на тази жена! Това е една крадла, която беше уволнена дисциплинарно от СА"Д.А.Ценов"-Свищов.Там тя работеше в една от канцелариите и през далечната 1997 или 1998г/не съм сигурен за точната година/,при провеждането на кандидатстудентски изпит по география мисля беше, въпросната Инна беше квестор в една от залите. На едно определено място си оставихме багаж, чанти, телефони и т.н.-всичко , което не е позволено. И "честната и боркинята за правда" госпожа пребърка чанти на две момичета и стана страхотен скандал.Беше уволнена. Ние сме малко градче и всичко се знае, познаваме се.Доста години тази жена беше без работа, а сега от коментариите й в групата разбрах, че работела в дома за стари хора в Свищов.Като каква-нямам представа. И тази крадла има наглостта да съди правителството и Бойко и да дава акъл.Просто съм изумен!!!! Попитайте я така между другото къде е работила и мисля, че ще се похвали че е била преди години служител на Академията!!!


Благодаря за информацията! Мисля просто да я публикувам там.
цитирай
12. анонимен - ...
06.07.2012 10:25
...
цитирай
13. анонимен - СВИЩОВЛИЯ
06.07.2012 10:40
Марияна, едва ли имам някаква облага или печеля нещо от това, че разказвам, за това , което се случи и направи Инна преди години.Мисълта ми беше ...какви хора коментират правителството и се изкарват много стойностни! Аз не живея вече в Свищов, но знам за това, което се случи.А това, че пиша анонимно е разбираемо...не искам излишни неприятности, защото тия хора са много отмъстителни. Съпругът на ИННА беше полица, а може и още да е...а тя плюе и по ръководството за МВР.А това, че работи е Дом за стари хора-Свищов, го разбрах/или не съм разбрал добре/, от неин коментар, където и ти коментираш. Това е от 23.06. под снимката на Бойко с Алексей Петров, като млади.Един безумен коментар на Инна, че носила хляб и т.н. в дома за стари хора и то пеш, в което много се съмнявам, че пътят е бил затворен. Явор Съев, който е от Свищов, няма как да знае тази история с Инна, защото е бил малък тогава, но може би баща му знае, защото са учили с Инна в Търговската гимназия-Свишов и може и да си спомня историята.Няма значение...дано проговори съвестта на Инна, в което много се съмнявам...ако това й доставя удоволствие нека си продължи да плюе! З а съжаление ...това е България!
цитирай
14. marystaneva - Не те упреквам за анонимността.
06.07.2012 16:33
Понякога така е по-добре...
Съвест такива хора нямат. "Оперирани" са от нея... :(

Публикувах първия ти коментара, тя отрече. Но има и други хора, които четат. Те ще си направят изводите.
цитирай
15. tamperto - marystaneva
27.07.2012 21:02
уаааау.. поздрави!!! Дано повече хора да го прочетат това нещо!
цитирай
16. pagan - Поздравления!
28.07.2012 07:20
Самият факт, че комунисто- социалистите, плюят повече Борисов от Костов, Доган и т.н. би трябвало да ориентира всеки олигофрен, къде е истината! Но за съжаление Чернобилската радиация си е свършила работата! "Този, който иска да оправи света, със сигурност е луд, но ако светът все пак прогресира, това се дължи именно на такива като него"! Предпочитам лудите пред олигофрените!
цитирай
17. marystaneva - 16. pagan,
01.08.2012 16:57
"Лудите, лудите - те да са живи!..." /Иван Вазов, "Под игото"/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2657387
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849