Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2013 10:53 - Пак ни смятат за безмозъчна глутница... А може би с право...?!
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 3480 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 16.04.2013 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пак ни смятат за безмозъчна глутница... А може би с право...?! Мен, честно казано, такова отношение ме обижда...

За Бога, толкова ли ни е трудно да бъдем разумни и обективни?! Наистина ли сме толкова елементарни и лесни за манипулиране, та щом някой, който ни смята за безмозъчна глутница, ни насъска срещу някого, ние веднага да сме готови да се нахвърлим върху него?
Ако аз например, въпреки че съм запозната с правилника за вътрешния трудов ред и с всички останали регламенти, определени от работодателя ми, през работно време най-безотговорно отида да си напазарувам, кой трябва да носи отговорността? Директорът ли? Как той би могъл да го знае?!

Няма каквито и да било доказателства, че Цветан Цветанов е замесен по какъвто и да било начин в нерегламентирано използване на СРС-та. За съжаление, тепърва ще се наслушаме на подобни неща... Всичко това е емоция, внушения и политика. Отговорността е лична - този, който е превишил правомощията си или е нарушил закона, той трябва да носи отговорността. Да не говорим че проверката установява нарушения през месец март /след 15 март/, когато Цветан Цветанов вече не беше министър и дори имахме служебно правителство. Цветанов не е разписвал и не е нареждал прилагането на СРС-та, извън тези по закон. Министърът е политическа фигура и не се занимава с оперативна дейност /с изключение на Румен Петков, който се срещаше лично с оперативно интересни лица.../.
Чл. 34 на този прословут ЗАКОН ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА, контрол върху прилагането и използването на специалните разузнавателни средства се осъществява от:
- министъра на вътрешните работи, когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от структурите на Министерството на вътрешните работи;
- председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от структурите на Държавна агенция "Национална сигурност".
Ръководителите на структурите по чл. 20, ал. 1 осъществяват контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства.
Но според чл. 20 на същия този ЗСРС специалните разузнавателни средства, извън тези по ал. 2, се осигуряват и прилагат единствено от специализирана дирекция "Оперативни технически операции, специализираното звено за осигуряване и прилагане на разследване чрез служител под прикритие" на Министерството на вътрешните работи и от специализирана дирекция "Технически операции" на Държавна агенция "Национална сигурност.
Националната разузнавателна служба и разузнавателните служби на Министерството на отбраната могат да притежават и прилагат специални разузнавателни средства в рамките на своята компетентност. Вината и отговорността за прилагането им са на тези служби и на хората, работещи в тях.

Да, контролът наистина трябва да се осъществява и от съответния министър, но в рамките на неговата компетентност. Това означава, че ако министърът разпореди СРС без да спази процедурата, или узнае за неправомерни действия на своите служители и не предприеме съответните мерки за да ги накаже, тогава следва да носи отговорност.
Пример /работила съм в БТК/:
Колежка има любовник. Телефонът му е към нашата централа. Тя подслушва разговорите му. Не съм я виждала лично да го прави, но беше обществена тайна. Тя самата в тесен кръг го споделяше, а и е технически възможно. При аналоговата техника беше достатъчна слушалка с два проводника с "крокодилчета" накрая, а ние служебно разполагахме с такива. Сега техниката е друга, но принципът е същият. Дали някой ще подслушва нерегламентирано своя любовник или чужд, или пък някакъв друг човек /срещу съответното заплащане например/ - все тая.
Друг пример. Колега, със служебната кола през работно време следи жена си. В същото време по документи би трябвало да е на адрес и да отстранява повреда.
Трети пример. Колежки "продават" импулси на операторите на телефони за услуги с добавена стойност... Не се хвалят с това, но мълвата пълзи, а и стандартът на живот за кратко време рязко им се промени...
Всичко това е злоупотреба със служебно положение и е нарушение на закона.
Въпросът е кой е виновен и кой трябва да носи отговорността. Как би могъл министърът на съобщенията или на вътрешните работи да знае за действията на подобни служители? И ако имаше такива хора преди години, защо да смятаме, че ги няма и сега?
Нереалистично е да се очаква от който и да било министър или друг ръководител да е в състояние да контролира ежеминутно всеки един от своите служители. Това просто физически е невъзможно. Иначе опцията за уволнение или наказание на служителите, неспазващи служебните си задължения, както и наличието на йерархия във всяка една институция се обезсмисля.


http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1419801596-Koy_tryabva_da_uprajnyava_kontrol_nad_SRStata.html



Гласувай:
4



1. marystaneva - Също като в училище... То май още оттам ни тръгват проблемите...
16.04.2013 12:22
Ако ученикът Х от класа с класна ръководителка У е представил бележка от доктор че е болен, а всъщност е на кино, директорът няма как да го знае! Освен ако не познава лично абсолютно всички ученици и не се засекат в киното... ;)
цитирай
2. tutankhamon661 - marystaneva
17.04.2013 21:39

Внушение, което е удобно за определени хора.
И наивниците вEрват ли вEрват ...

цитирай
3. marystaneva - Едвам го намерих целия видеозапис...
18.04.2013 15:27
А си струва да се изгледа и изслуша - нищо че е дълъг цял час, за да знаем какво всъщност са казали от Прокуратурата, а не да слушаме само нечии манипулативни интерпретации...

За далаверите с подслушването вече има и четирима обвиняеми, съобщи на 15 април 2013 г. градският прокурор Николай Кокинов. Трима от тях са били директори на службата през последните години. Прокуратурата е образувала наказателно производство срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, който в момента е начело на СДОТО затова, че не са изпълнили задълженията си по служба, като не са създали необходимата организация и ред за използването на необходима техника и са създали предпоставки за нерегламентирано подслушване. С това си действие те са нанесли тежки последици и са уронили престижа на МВР. С обвинение е и Радко Димитров, началник на отдел 04 в СДОТО, който на 29 март, с цел да заблуди прокурори от СГП, е изтрил запис от техника, монтирана в превозно средство...
Цацаров бе категоричен, че ще има още повдигнати обвинения по скандала със СРС-та.

http://nainat.livenews.bg/Prokuraturata--MVR-podslushva-bezkontrolno-50981
цитирай
4. morko - Похвално, че сте намерили целия ...
20.04.2013 16:41
Похвално ,че сте намерили целия запис от пресконференцията на Прокуратурата.Сега ако не Ви затруднява много ,намерете си записа от БТВ когато Цветанов слезе от охиса на ГЕРБ в НДК в студиото и обясни на всички ни -цитирам по памет " МВР не е плод зеленчук и за всичко си има ред и т.н..Извинявайте ,но защо се опитвате да ни обясните ,че всъщност МВР е "Плод и Зеленчук" ,всеки си прави каквото му скимне ,а пък Цветанов не знаел нищичко.Наистина ли вярвате ,че тези служители са правили всичко на своя глава.Ако е така ,за какво всъщност ни е Министър-щом не носи никаква отговорност и не знае какво правят подчинените му
цитирай
5. marystaneva - Гледах онова предаване. Но не реакцията на Цветанов е най-важното в случая...
22.04.2013 19:12
За истинското ВАЖНО предпочитам да изчакам окончателното становище на Прокуратурата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2648238
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849