Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2013 17:14 - Не може Демокрацията да е незаконна!!!
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 9365 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 27.07.2013 17:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Аргументираното мнение на един млад българин за протеста на красивите (и не чак толкова), млади (не само), високообразовани (не задължително) но умни и интелигентни българи, което ми напълни душата!

Законността на протестите. Мнението на един обикновен адвокат

http://offnews.bg/index.php/225282/zakonnostta-na-protestite-mnenieto-na-edin-obiknoven-advokat

 

Автор: Николай Хаджигенов

   Четохме оня ден изказванията на новия главен секретар на МВР Лазаров и единственото, което ни хрумва е, че в сравнение с него тоя, предишният, беше един титаничен интелект. А както добре знаете и там имахме някои забележки по въпроса. Сигурно се чудите, защо както казва една приятелка, влизаш веднага остро.

   Веднага казваме защо:
“От самото начало протестът е нелегитимен, това е проблем на Столична община, която може да издаде заповед за прекратяване на шествията и блокадите. В такъв случай МВР ще има задължение да употреби сила, за да разпръсне хората, а това е опасно, защото застрашава гражданския мир”.

 Четейки горното, изпадаме в един потрес от съдържащите се в горното умотворение правно-милиционерски анализ. От една страна, хем протестите са нелегитимни и МВР е наясно с това и може и трябва да употреби сила за да ги разпръсне, хем от друга страна Столична община можела да издаде заповед за прекратяването им, но дори и тогава МВР нямало да използва сила, щото това ще застраши граждански мир?

   На първо място, ни се ще, с риск да ни обвините в образователен снобизъм, да обясним, че, ако правото се преподаваше в спортните училища или се учеше за 2-3 семестъра в Магнаурската школа, на останалите, дето нямаме „удоволствието“ да носим милиционерски фуражки, нямаше да ни се налага да го учим 5 години в истински университети, да караме стажове и после цял живот да продължаваме да учим.

   В тази връзка, протестите са законни, каквото и да си „мислят“ в МВР. Правото на протест е уредено, като конституционно право на гражданите, съгласно чл. 43 от  Конституцията на Република България: „Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.“

  От тука нататък, всичко са волни милиционерски интерпретации: ма нямало организатор или организатори, ма нямало политическа партия от пред или отзад на протестите и прочие глупотевини. Разбирам ги, че искат да има организатор, за да могат тутакси да му намерят я трупа на тъщата във багажника, я кило дрога под дивана в хола, но това, което няма как да разберат, че такива протести никога не е имало у нас. Освен това, хората видяха как някои се опитаха да се възползват от февруарските протести, обсебвайки ги и до какво доведе това.

   По-същественият проблем се състои в това, че в МВР не схващат как е възможно десетки хиляди граждани да се събират и протестират без надлежна организация. Ние разбираме затруднението им, доколкото последните са свикнали да ходят под строй до столовата три пъти на ден и самата идея, че някой може да мисли и прави нещо самостоятелно, само защото се чувства свободен гражданин е неразбираема за казионните плитчини, които обитават.

  На последно място, ни се ще да обърнем внимание на МВР, че са спазени разпоредбите на брадясалия Закон за събранията, митингите и манифестациите от 1990г. Кметът на СО Фандъкова е така любезна да отговаря положително на подадените молби за протести, така че, протестите са легитимни и законни, колкото и да се напъват в МВР. Това дето ще разпръснат със сила протест от тридесет – четиридесет хиляди души е нещо, което не пожелавам на никой управник или милиционер, не защото ще успеят, а защото няма да намерят миша дупка в нашата времева линия, в която да се скрият.

  Правото на протест е изконно право на всеки гражданин в една свободна и демократична държава!

   И никой и нищо не може да спре гражданите да постигнем своето, а именно да променим статуквото!
  Подобни призиви, освен съдържащата се в тях ярка некомпетентност, на практика провокират силово противопоставяне на гражданите и властта. Е, както знаете, участниците в настоящите протести сме особен вид лумпени и сме по-умни от властта. Отделен е въпросът, че властта и държавата сами по себе си са нищо и не могат да съществуват самостоятелно в правния мир.

   Държавата, това сме ние гражданите!

   Последно и ви оставяме.

  С риск да ви досадим окончателно ни се ще да ви припомним, че ролята на МВР не е да прислужва, унизително коленичила пред всяко ново правителство, а да служи и защитава гражданите, които им плащаме заплатите. Или иначе казано, ние не сме роби на униформените, тяхното съществуване е оправдано единствено, когато служат и бранят гражданите.

   Доколкото, това очевидно не се случва, може би е крайно време МВР да се заличи и да се изгради отново по нов начин и с нови хора?

Не ли?

 п.с. Закон за събранията, митингите и манифестациите

 Чл. 3. На събранията, митингите и манифестациите гражданите изразяват мнения, възгледи и становища по въпроси от политически, икономически, социален, културен или друг характер чрез слово, плакати, макети и по друг подходящ начин.

 Чл. 4. Гражданите не могат да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации и за изразените от тях мнения, възгледи и становища, освен ако това съставлява престъпление или друго правонарушение. 




Гласувай:
7



1. sestra - Станишев, Йовчев и компания (за Орешарски и не си помислям) не могат
27.07.2013 18:31
да кажат копче на всички тези доводи, изразяващи един основополагащ факт: че протестиращите граждани имат право да настояват да им се връща властта в случай, че не са припознали власт-носещия като свой работник и че - много важно: ответниците на гражданския протест имат само един ход. И той е да се изправят лице в лице със своите работодатели и да им обяснят мотивите и вижданията си (не да ги викат на разговор) или ако нямат сили за това, смирено да подадат оставки. Да бъдат изкарвани с автобус през най-гъстото множество посредством предвидена полицейска сила върху невинни хора, които си търсят гражданските права, е изключителна, преднамерена и наказуема наглост.
цитирай
2. marystaneva - 1. sestra,
28.07.2013 09:43
Абсолютно вярно!
В сряда от 11 ч. отново се организира блокада на НС. Интересно този път докъде ще стигнат загражденията ... и наглостта им.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2649887
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849