Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2013 11:47 - ЕДИН ОТНОСИТЕЛНО МОРАЛЕН АКТ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2563 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО

 

ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

 

Вчера ми се наложи да отида на свиждане в Централния софийски затвор. Съпругата на един лишен от свобода ме покани да отида и да поговоря със съпруга и.

Държа да ви кажа, че при всички случаи вие не знаете какво става там.

Ненапразно докладите на ЕК в областта на правосъдието са толкова негативни и върху нас има постоянен мониторинг.

За свиждане се чака с часове. Няма никакъв ред, а подготовката на охраната е под всякаква критика.

Така например трета група от близки на лишените от свобода  влезе едва в 15 часа, при положение, че свиждането започва в 9 ч. и трае 40 мин. А там чакат възрастни хора и майки с малки деца-най-малкото беше на 1 г. 2 м.!!! Слава Богу, че времето беше слънчево и сравнително топло. Но тази неделя, вероятно, е последната топла неделя.

А оттук-нататък?

Отидох при полицая на гишето и го попитах кога ще пуснат групата, тъй като хората чакат вече 6 часа. Представих му се. Той отказа да се представи и с думите „Зает съм!” ми затвори гишето. Отидох при четиримата скучаещи кафепийци на бариерата и ги попитах как се казва човекът зад гишето. Най-напред ме изтикаха навън, след което започнаха по най-грубиянски начин да ме учат как да не се обаждам и да не ги уча на морал и култура. Бяха четирима и през цялото време в продължение на няколко часа не правиха нищо друго, освен да си чукат лафче и да пият кафе. Нито един от тях не се представи с изключение на един, който след мое настояване каза че името му е Митко Спасов. Никой от тях не заговори професионално и отговорно. Бяха изключително агресивни. А един от тях се изрази така: „Сус, бе!” Този начин на изразяване показва, че в МП работят случайни хора без подготовка, без познаване на закона и без контрол от страна на ръководството както на затвора, така от ръководството на управлението и накрая от министъра на правосъдието.

Препоръчвам ви, като правозащитник от 30 години, да направите годишни курсове по получаване и повишаване на квалификация, след което да проведете тестове и да се води постоянен контрол как изпълняват задълженията си. Въз основа на това да бъдат атестирани и да се освободите от тези служители, които нямат нужната квалификация, професионални навици и умения, а служители с добра атестация да напредват в кариерата.

Днес вие се опитахте във ваше интервю да оправдаете правосъдната система като развиваща се. Не само моето мнение и мнението на колеги правозащтници, но и ЕК са на противоположното мнение. Ако бяхте на мястото си, щяхте да направите бързи и поголовни проверки на местата за лишаване от свобода и да напишете един сериозен доклад за проблемите в правосъдната система, който да стане основа за създаване на нова структура на правосъдието у нас. Сегашният модел е напълно изчерпан и не може да бъде оптимизиран. Той е тотално порочен.

Не знам какви са били мотивите ви да станете министър на правосъдието. Не знам стратегията, програмата ви и сроковете, в които бихте ги приложили, ако имахте стратегия и програма. Не знам нищо за възможностите и тези на екипа ви да се справи с подобно нещо. Песимист съм по отношението на капацитета ви да направите нещо добро за България и по-точно за цялостната правосъдна система. Бих искал да ме опровергаете с действията си, но от ден на ден съм все по-малко убеден в това.

 

ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

 

Не знам дали си давате сметка, но справедливостта е в основата на държавността. От работата ви като министър и председател а ВСС оставам с впечатление, че справедливостта вас не ви интересува. Не ви интересува дори държавността. Не ви интересува бъдещето на страната.
А що се отнася до затворите, трябва да помислите, че всеки един от сегашната власт утре може да се наложи да пребивава там и ще е благоразумно и мъдро да си приготви отсега по-добри условия за живот в онова място.

Защо, тогава, не помислите от едно оттегляне от властта и политиката?

Това би бил един относително морален акт.





Гласувай:
9



1. анонимен - От власт се оттегля този, който реално я притежава.
11.11.2013 14:39
Днешното правителство е притежавано от "тези", които имат реалната власт.
Тъй като "тези", които имат реалната власт, за съжаление са считани за "анонимни и недосегаеми", то ЕДИНСТВЕНО остава правителството да бъде изритано, а не "агитирано".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11739794
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031