Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2008 18:24 - Не бива да слагаме "етикети" на никого!
Автор: marystaneva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2963 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 06.03.2008 18:33


      Миналата събота гледах  "Сеизмограф" - темата беше свързана с циганите. Не мога да се съглася с много от нещата, които чух в предаването и реших да ги споделя.
    Не бива да се лепят "етикети" на групи от хора! Не всички сервитьорки и фолк-певици са леки жени, не всички бизнесмени са мутри, не всички мъже са пияници, не всички жени са к...и, не всички лекари и чиновници искат рушвети, не всички политици са корумпирани, както и не всички цигани са мързеливи или престъпници! Има и такива, но това зависи от човека, а не от професията или цвета на кожата му!

     Наричам себе си българка и се чувствам такава, макар че част корените ми тръгват от бившия Съветски съюз, Казахстан. Работила съм с циганки преди години, малката ми дъщеря учи в клас, в който има и българчета, и циганчета, и арабчета, и турчета. Между децата няма разделение по етнос - едни са по-палави, други - по-кротки. Разделението и предразсъдъците се насаждат от родителите. Радвам се, че аз нямам такива предразсъдъци!
     Изумена съм за пореден път от отношението на много от хората към циганите като етнос. Нима няма престъпления, извършени от българи?! "Във всяко стадо има мърша"- народът го е казал. Да, действително и аз съм останала с впечатлението, че повечето престъпления са извършени от роми. Но никой не отговаря на въпроса "ЗАЩО"? Не защото са цигани, а защото години наред държавната политика е такава, че е докарала голяма част от тях до такава мизерия и деградация, които водят до оскотяване. Тогава остават само първичните инстинкти, да оцелееш по какъвто и да било начин... Закриха се предприятията, в които можеха да работят и по-ниско образовани хора. Това доведе до безработица и липса на средства за нормален живот. Години наред дори учебниците за началните класове трябваше да се купуват /а те никак не са евтини/ и много от най-бедните не можеха да изпратят децата си на училище. Липсата на образование води до невъзможност за намиране на работа. Необразованите деца станаха необразовани безработни родители. Социалните помощи помагат единствено за физическото оцеляване /и то не винаги/. Социалните служби не си вършат работата, депутатите не приемат нужните закони или ако има закони, никой не следи за спазването им! Ако един родител не е в състояние да отглежда деца, трябва да се намери начин тези деца да отидат в приемни семейства, /добре проучени, за да няма злоупотреби/, където да се грижат за тях, да ги възпитат и образоват. Или в SOS-детски селища. Ако ще се дават някакви субсидии, да се дават на тези, които наистина ще се грижат за тях! А родителите им да бъдат задължени да изучат поне някакъв занаят, за да могат да се издържат. Това е единственият шанс за тези деца! Иначе те ще порастнат по същия начин, по който са израстнали родителите им - без или с изкривена ценностна система, без образование, без шанс в живота! В Библията било казано, че ако искаш да помогнеш на гладен човек, не трябва да му купуваш риба, а да го научиш как да си направи въдица, за да си я лови сам!
     Не защитавам социалистическата държава, но тогава образованието и здравеопазването бяха безплатни за всички, а всеки от нас не просто имаше право, а беше длъжен да работи!
     И не трябва да има "цигански" училища! За част от родителите може и да е късно, но за децата не е! Дори и да живее в гетото, ако общува с други деца в неетническо училище, това дете ще има много по-големи шансове! И ще иска един ден да живее по-добре, като приятелчетата си от училището! Над това трябва да се помисли! 
     Хората могат да бъдат добри или лоши, почтени или не и това няма нищо общо с етническия им произход, а единствено с битието и възпитанието им. 
     Битието определя съзнанието, а не обратното!




Гласувай:
1



1. анонимен - Докато
06.03.2008 18:30
се смята, че маркс е прав за битието, така ще е..
цитирай
2. marystaneva - Не съм чела Маркс
06.03.2008 18:50
Но това е вярно! Преди време имаше едно предаване по телевизията, в което разказваха за срещата между две момчета, отглеждани като малки заедно в българско сиропиталище. Били са приятели. Дошло едно семейство /мисля че бяха от Швеция/, харесало едно от децата и поискало да го осинови. Но майка му не била подписала някакви документи и хората осиновили другото момче. Бяха се върнали за да се видят двете момчета. Видяхме ги и ние. И двамата бяха от циганския етнос, но осиновеният беше образован, добре облечен и добре изглеждащ, вероятно и добре възпитан, тъй като е бил отгледан с много обич в семейна среда. Другото момче също беше порастнало, но... Те двамата, приятелите от детинство, вече нямаха нищо общо. Битието им е било различно и това се беше отразило на целия им живот.
цитирай
3. marystaneva - Изтривам два коментара!
08.03.2008 17:20
Те са № 161 и № 162 в блога на Иво Беров. А аз съм № 163. Там темата е "Няма такъв празник", но те пак не пишат по нея, а изглежда копират едно и също във всички блогове, затова ги изтривам от моя! Който иска, ще прочете писанията им тук:
http://ivoberov.blog.bg/
цитирай
4. lyudmilstefanov - Абсолютно те подкрепям за всичко!
19.06.2008 00:23
Нашето държавно ръководство, обаче, не е на висотата на нито едно от предизвикателствата, които стоят пред обществото. Основно им липсва идеализъм и чувство за мисия. Алчност и духовна пустота!
цитирай
5. marystaneva - lyudmilstefanov, имаме идеали и ценности!
19.06.2008 02:38
Благодаря за подкрепата. Струва ми се, че докато имаме очи да различаваме духовното от материалното, има шанс за по-добро бъдеще на България.
цитирай
6. stefanov - И аз подкрепям
19.07.2008 09:00
разсъжденията и възгледите ти. Признак на елементарно мислене е да се лепят етикети. Много добър е примерът и за двете циганчета. Все пак този резултат е предвидим. Предвидим е защото материалното А е възпроизвело материалното Б. Не се знае обаче, как стоят нещата в духовно отношение. Образованието не изчерпва духовните качества. В много случаи бедният и необразованият е по-отзивчив, състрадателен и благороден от богатия и образования. Чел съм Маркс, но не мисля, че битието определя съзнанието. Съзнанието е надикономически феномен. Битието, като материална категория, определя само интересите. И то материалните интереси, а не и духовните. Съзнанието не може да бъде сведено само до рефлекса ни към материалното. В едно мое интервю по телевизията бях казал, че цивилизацията и демокрацията са преди всичко състояние на духа. Те не са материални категории въпреки, че имат материално изражение. Самата ти доказваш блестящо, че не битието определя съзнанието в началото на статията си: "не всички бизнесмени са мутри." Според мен изразът "определя" е краен и също се явява вид етикет. Не бива да опростяваме сложността на вселената. Може да говорим за видове взаимодействие, между духовното и материалното. Резултатът от това взаимодействие за съжаление е почти винаги непредвидим.
цитирай
7. marystaneva - stefanov,
19.07.2008 22:52
Съжалявам, може би аз не съм била достатъчно ясна. Под битие разбирам не само чисто материалните неща, а цялата обкръжаваща човека среда. На първо място семейството! Ако родителите му С ЛИЧНИЯ СИ ПРИМЕР са го научили, че "човек яде, за да живее, а не живее, за да яде", ако е научен, че "не бива да прави на другите това, което не би искал да му се случи на него", че духовното е по-важно от материалното ... И т.н., и т.н... За това битие говорех, защото мисля, че то определя съзнанието. И тогава вече това съзнание определя какво битие иска човек за себе си и за децата си. Дори в младостта да му се случи да направи някоя и друга грешка, рано или късно ще стане добър и достоен човек, ако е израстнал в такава среда. Вярно, вероятно не съм съвсем обективна - съдя по себе си, виждам го в децата си и си мисля, че така е правилно. В крайна сметка, независимо какви са генетичните заложби на детето, важна е средата /битието/, в което расте и ценностите, в които са го научили да вярва. Раждаме се диви. Дори да има идеални гени, един става гениален учен или хуманист, а друг - гениален престъпник.
Аз така я разбирам връзката между битието и съзнанието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2649989
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849