Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2012 17:54 - Защо си водя блог?
Автор: marystaneva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6475 Коментари: 5 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Един човек ме попита защо си водя блог...

Защо си водя блог? Или по-скоро, защо започнах навремето да си водя блог?


Когато го направих, написах: "Аз съм свестен човек и вярвам, че не съм единствената. Ако и вие сте такива, бих искала да чуя какво ви вълнува!"

Но сега, като се замисля, вероятно по-скоро съм искала аз да бъда чута. Исках да мога свободно да изказвам мнението си, без някой да ме прекъсва. Исках да мога да споделям с повече хора нещата, които са ме развълнували и които смятам за важни. Исках и да мога да популяризирам мненията на други хора, които са близки до моите разбирания за живота, света или политиката. Исках да чуя, разбира се, и мненията на другите, които може би няма да са съгласни с мен. Да можем да дискутираме спокойно и всеки да изложи своите аргументи. Без бързане и прекъсване, които са възможни при едно директно /вербално/ общуване. Виж, обидите няма как да бъдат избягнати... Хора - всякакви.

Но ми се ще да вярвам, че чрез излагането на смислени аргументи бих могла да накарам поне част от хората да започнат да се замислят и върху моите статии, и върху чутото в новините, да си задават въпроси и да търсят отговори, да изграждат собствено мнение и да се научат да защитават позицията си с аргументи, а не да вярват на всичко чуто и да действат първосигнално. Започнат ли да разсъждават самостоятелно, би било много по-трудно някой да ги манипулира.

Искам хората да станат по-добри. Не по-добродушни, а по-добри, по-качествени хора. Общувайки с тях, аз също научавам много неща. От всекиго може да се научи по нещо. Ако не как да се държиш, то поне как не бива да се държиш... ;)

Ето заради това си имам блог. И смятам че е добре повече хора да имат своите блогове. Всеки има какво да каже на другите...

За съжаление, не ми остава достатъчно време да пиша редовно в своя... Но може би и това ще се промени?




Гласувай:
14



1. tutankhamon661 - marystaneva
24.08.2012 14:09

По принцип това е предназначението. Но както често става, едно е на думи, друго се получава в действителност.

Най-важното - контактът с повече хора. Може да не ти се вярва, но специално в blog.bg съществува абсурдната глупост, че не е важно някой да те прочете. Тогава защо ти е да водиш блог? Пиши си вкъщи и точка. Ясно е, че абсолютно всеки влязъл в Интернет, търси аудитория. Hевероятно е, че се представя като нещо отрицателно - плод на знайни и незнайни комплекси.

Тук са непознати основни похвати са блогване - например споделянето по социални мрежи като Facebook и Twitter. Било срамно и грешно!!! Много пъти зададох въпроса "Защо", но нито веднъж не получих обяснение. Как да обосновеш безумно твърдение? Невъзможно е.

Част от хората съвсем сериозно вярват, че публикацията не струва без коментари. Това означава, че изобщо не са в час какво означава блог и не са видели как е по световните форуми. Излишно е да напомням, че на политическа публикация може много да се коментира, докато във фотографските блогове няма почти никакви коментари - там само се гледа.

Всичко изброено е довело до сънуване на първа страница, без която част от хората просто не могат да заспят. Лесно се разпознават - постоянно обсъждат кой какво е написал, защо е в "Hай-популярни" и т.н. Cериозните блогъри не се занимават с подобни щуротии. Tака се получава безкрайна война и размяна на обиди.

Посочих само част от компонентите, обясняващи защо са прекалено малко хора като теб, които искат да станат по-добри и въобще се вълнуват от някакви положителни емоции.
цитирай
2. анонимен - Хах!
24.08.2012 15:17
Аз няма да водя блог. Предпочитам да драскам анонимно
:o):o))))
цитирай
3. анонимен - Защо блог за политика? Hе може ли за ...
24.08.2012 15:29
Защо блог за политика? Hе може ли за изкуство?
цитирай
4. marystaneva - Може, разбира се!
25.08.2012 19:23
анонимен написа:
Защо блог за политика? Hе може ли за изкуство?


Може и за изкуство, разбира се, но в живота ми нещата се стекоха така, че се интересувам повече от политика. А на изкуството просто се наслаждавам.
цитирай
5. marystaneva - 1. tutankhamon661,
25.08.2012 19:25
Разбрал си ме. Мен не ме интересува дали съм на първа страница. Просто понякога искам да споделя нещо с другите хора и да чуя и те какво мислят. Общуването е важно, а не дали си на първа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2649961
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849