Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2010 11:50 - Старостилен икуменизъм
Автор: monarchism Категория: Политика   
Прочетен: 11383 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 20.09.2010 11:50


  Православният месецослов (старият календар) е неотделима част от преданието на Едната Света Съборна и Апостолска Църква и като такава представлява послушание към разума на Светите Отци и най-вече към Светия Дух, направляващ и ръководещ Църквата. Подчертаваме, че старият календар е Предание на Православната църква и извън Нея той няма силата да животвори и спасява както смятат старостилните икуменисти.
Какво означава старостилен икуменизъм? Когато към икуменизма се прибави старият календар, се получава старотилен икуменизъм. А какво е икуменизъм? Съществуват много определения, сами по себе си верни, но не засягащи същността на тази наистина антихристова ерес. Икуменизъм като понятие означава Вселенски, а като ерес представлява взаимо-признаване и съюз на всички религии срещу Едната Свята Съборна и Апостолска на Христа Православна Църква. Този съюз има своите степени и разклонения – от най-явно безбожните до имитиращи Светото Православие, със стремеж да усвои, замени, прикрие, умаловажи и най-накрая унищожи истинската Христова църква. Икуменизмът поради човешко-демоничния си характер не е прост организъм, а изграден от множество степени с явни или прикрити помежду им взаимовръзки, но организирани в едно тяло противоположно на Тялото на Църквата. Най-явната част привличаща симпатиите и участието на атеистите е съюзът на езическите суеверия, папизма и новостилието, а най-прикритата част е съюзът между новостилието и псевдостаростилието, определен като старостилен икуменизъм.

Съществуват няколко групи старостилни икуменисти:

- такива, които изцяло признават новостилната църква и съслужат с нея (Руска, Иерусалимска, Сръбска и пр. “църкви”);

- такива, които признават новостилната църква, но под предлог на “лична чистота” не съслужват явно с нея (Киприан Куцумба);

- такива, които на думи не признават новостилната църква, но като получили ръкоположението си от нея, на дело вършат обратното (Хризостом Киусис, Евтимий Солунски и др.).

Има и още някои разновидности старостилни икуменисти, на които няма да се спираме, понеже всички тях ги обединява липсващото изповедание на вярата по въпроса за схизмата на новокалендарието – икумениама от 1924 г. Повечето старостилни икуменисти говорят срещу икуменизма, но само до там, където започва техният съюз с него. Затова определението за ереста на икуменизма и определянето на икуменистите се изчерпва с въпроса, кои днес са в Едната Света Съборна и Апостолска Църква, кои извън Нея и защо.

Нека никой не се заблуждава, че оставайки в общение с новостилието, но следвайки стария календар, ще бъде помилван, защото не старият календар спасява човека, а Православната Църква, в която обитава Христос, Който е Спасител на Тялото й (Ефес.5;23).

о. Стефан Стефанов, Църква на истинските православни християни в България

www.churchdocs.net/index.php



Гласувай:
7



1. nkf - От текста, все пак, не става много ...
25.10.2010 22:53
От текста,все пак, не става много яско кои са "баш" истинските "православни"?Погледнах сайта,към който препраща връзката,ама ми се струва,че е руски.
цитирай
2. monarchism - Не, тези са матеевци - най-консе...
26.10.2010 00:26
Не, тези са матеевци - най-консервативното "крило" на зилотите от Света гора.

Ето повече информация за тях:

"Най-общо светогорските зилоти са разделени между двете основни крила на т. нар. Истинно-православни християни (на гръцки: ГОХ), както е официалното название на старостилците в Гърция, “матеевци” и “флоринци”. Т. нар. “матеевци” или “матеити” са привърженици на Атински архиепископ Матей (+1950 г.), бивш светогорец, и са изключително крайни. Те дори предвиждат повторно кръщение за всички новопреминали към тях. Не приемат и останалите тайнства, извършени в т. нар. “официални” православни църкви. Известни са случаи с православни свещеници, служили по новия стил, които след преминаването си към матеевците са били повторно кръстени, миропомазани, венчани и ръкоположени в дяконска и презвитерска степен. Преди няколко години “матеевският” синод се разцепи и днес има двама “Атински архиепископа”-матеевци – Андрей и Григорий. Втората голяма група, макар че и тя днес е разделена на няколко “синода” – флоринците, дължи името си на бившия Флорински митрополит Хризостом (+ 1955 г.), един от първите трима митрополити, които се отделят от Гръцката православна църква през 1935 г. заради въвеждането на новия календар. Привържениците на тази част на ГОХ формално признават тайнствата по новия стил и не изискват повторно кръщение от преминаващите към тях православни. Зилотите, поддържащи всяко от тези две течения, заемат сътветната позиция."
цитирай
3. nkf - Благодаря за инфото, но гледам с...
02.11.2010 19:09
Благодаря за инфото,но гледам става въпрос за гърция и за гърци и на мен това ми е достатъчно.Всякакви връзки с гърци и гърция и особено на основа религия са мекоказано вредни.
цитирай
4. monarchism - Има гръкоманщина, но така или иначе ...
02.11.2010 23:56
Има гръкоманщина, но навсякъде я има. Така или иначе това са най-консервативните православни в България. Лични впечатления нямам все още.
цитирай
5. nkf - Има гръкоманщина, но навсякъде я ...
09.11.2010 20:08
monarchism написа:
Има гръкоманщина, но навсякъде я има. Така или иначе това са най-консервативните православни в България. Лични впечатления нямам все още.

Гръкоманщина не е имало в Екзархията-даже напротив.Ние нито можем да приемем сегашната комунистическа църква,която е пълна и с гръкомани (справка отвратителното попче йоаники-митрополит сливенски),нито трябва да с епримиряваме дори и с намеци на гръкомания.Сегашното "православие" не е нищо повече от оръжие в ръцете на руснаци,гърци и сърби и това оръжие го ползват срещу нас.Всичко това го знаеш много добре.Това православие,тази гръкоманщина обезроди хиляди Българи.Това е духовна проказа върху Българина.
цитирай
6. monarchism - Така е, само че под "гръком...
10.11.2010 10:03
Така е, само че под "гръкоманщина" нямах предвид добро отношение към сегашната гръцка църква. Руската, сръбската и гръцката църкви са еретически според матеевците. Архиепископ Матей единствен от зилотите в Света гора се противопоставя категорично на новокалендарието - икуменизма.
За останалото ще трябват лични впечатления.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarchism
Категория: Политика
Прочетен: 2092513
Постинги: 205
Коментари: 2305
Гласове: 2546
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Новъ Завeтъ
2. Блогътъ на Мартинъ (Crusader)
3. Блогътъ на Роялистъ
4. Блогъ - Иконимика за масите
5. Блогътъ на Меркаторъ
6. Блогътъ на Каравеловъ
7. Блогътъ на Димитъръ (thetrooper)
8. Журналътъ на Антонъ
9. Блогъ "Борба за Силна България"
10. Блогъ "Гота" - сайтъ за Българската аристокрация
11. Блогъ "Дворцова свита"
12. Блогъ "Дворците въ България"
13. Блогъ "Аристокрация БГ"
14. Националенъ светогледъ
15. Моятъ каналъ въ Youtube
16. Патриархътъ на Българската история - д-ръ Ганчо Ценовъ
17. "Кроватова България и покръстването на българите"
18. Книги на Монархическо-консервативенъ съюзъ
19. Монархически организации въ света
20. Списание "Геополитика"
21. "Консервативно - монархически клубъ" - Полша
22. "Право и справедливостъ" - Полша
23. Националенъ Консервативенъ Форумъ
24. "Македонска Трибуна"
25. Политически партии и организации, на които симпатизирамъ
26. Великите учени за Вярата си въ Бога
27. Бразилска монархия - принцъ Луишъ де Браганша
28. Църква на истинските православни християни
29. Документи за Църквата на истинските православни християни