Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2011 19:21 - Главна прокуратура: "Записите не са оригинални!"
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 10380 Коментари: 16 Гласове:
8

Последна промяна: 19.01.2011 19:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Главна прокуратура: "Записите не са оригинални!"
     Предвид засиления обществен и медиен интерес Прокуратурата на Р България счита за необходимо да уведоми обществеността, че днес /19 януари 2011 г./, следобед е получено заключението, изготвено от експерти при НИКК на фоноскопската експертиза относно аудиозаписите, представени от вестник „Галерия”.Заключението на експертизата е:

 

„При изследване на звукозаписите се установи, че трите записа са във формат mpЗ - стерео, 44 kHz, 128 kbps. При извършване на спектрален анализ се установи, че честотната лента на записания сигнал е до 16 kHz. В записания сигнал се наблюдава полезен сигнал до 4 kHz и фонов шум - до 16 kHz, т.е. разговорите са проведени в честотния диапазон до 4 kHz. Тази констатация дава основание за извода, че телефонните разговори /ограничени до 4 kHz след това са презаписани с устройство с честотна лента до 16 kHz. Установи се. че нивото и спектъра на двата канала на стерео записа са различни, което дава основание за извода, че записите са изготвени чрез устройство за звукозапис на стереосигнали със стерео микрофони. Трите звукозаписа са с различно ниво и качество на сигнала. При извършения анализ се установи фонов шум със сходни честотни характеристики и наличие на сигнал с честота и амплитуда, повтаряща се и в трите звукозаписа - вж. Приложението. Това е основание за извода, че и трите звукозаписа са презаписани при едни и същи акустични условия. Във фоновия шум и на трите изследвани звукозаписа присъства служебен компютърен звуков сигнал -"Windows XP Ding.wav". В началото и в края на трите изследвани записа има записан звук, наподобяващ пращене от работа със звукозаписващото устройство или докосване па микрофон.

      От всичко казано дотук може да се направи извода, че представените за изследване звукозаписи не са оригинали, а са презаписи на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго /най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство/, при което е привнесен допълнителен фонов шум от устройствата и от акустичните среда на помещението. При презаписите е извършено и премодулиране на сигнала, което се изразява в изкривяване на амплитудно-честотната характистика. При изследване на звукозаписите се откриха множество неестествени отклонения от амплитудата и честотата на сигнала. При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонациониия контур на провежданите разговори, на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията. На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите.

 

Описаните по-горе отклонения, както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености, биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите. Привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж върху изследваните звукозаписи.

     Записите не са оригинални, и са с променени параметри в резултат на допълнителните, описаните по-горе, манипулации.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

• Текстът от звукозаписите - обект на експертизата, е снет и представен в писмен вид в "Текст на звукозаписите" в изследователската част на настоящия протокол;
• Предоставените за изследване звукозаписи не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация.”

 

В хода на разследването се провеждат разпити на всички лица, имащи отношение по случая. Очаква се изготвянето и на други експертизи – компютърни, фоноскопски, включително и с участието на експерти от БАН.

Разследването по досъдебното производство продължава.





Гласувай:
9



1. tutankhamon661 - marystaneva
19.01.2011 19:32
Оле! Да видим какво ще кажат медиуми и магьосници, които бяха твърдо убедени в не знам си какво. Мисля, че ще се явяват на поправителен изпит при Хари Потър.
цитирай
2. djgator - !!
19.01.2011 19:34
И това ако не е топ новината на последните дни!!! :)) Много ме зарадва, благодаря за адекватната реакция!
цитирай
3. veseliak - Фараоне, ДиДжей, изчетете това:
19.01.2011 20:16
http://delian.blogspot.com/2011/01/blog-post_2114.html
цитирай
4. bigbrother2 - Ха!
19.01.2011 20:33
Че тия да не искат оригиналното срс да има дадат!?!?
Що не видят в оригиналното срс или не знаят къде е!?!?!?
цитирай
5. tutankhamon661 - 4. bigbrother2
19.01.2011 21:21
bigbrother2 написа:
Че тия да не искат оригиналното срс да има дадат!?!?
Що не видят в оригиналното срс или не знаят къде е!?!?!?

Какво предлагаш? С презаписи да се свали правителството? Освен това са посочени подробности, които се получават при манипулация на записа, т.е. сглобявани са.
цитирай
6. boristodorov56 - Експертизата на прокуратурата: "...биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите..."
19.01.2011 21:49
Експертизата на прокуратурата се отказа на първа стъпка
В анализите на записите на Танов, които правихме с различни граждани по Интернет, ние анализирахме доста хипотези. Първото видимо нещо е, че презаписа е направен на диктофон/подобно устройство по аналогов път. Това е очевидно доказателство, че записите не са "оригинални", но също така не е доказателство за това, че те са подправени. Анализа на прокуратурата е просто потресаващ (можете да го прочетете ето тук) - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/19/1027861_ekspertizata_zapisite_sa_manipulirani/
Той казва следните две неща:

има 4khz записи от телефонна линия, върху вторичен презапис 16khz - значи не са оригинални (топлата вода)
намираме стилистични несъответствия (тоест Борисов не говори на литературен български) значи са подправени - ?????!?!?!?
Техният анализ не споменава нищо за СРС маркерите.
Не казва как може да се направи подправяне така, че оригиналният фонов шум (вторичният фонов шум може да се изфилтрира и не афектира оригиналният) да е винаги еднакъв и с еднаква мощност.
Не обяснява как няма индикатори за снаждане.
Не обяснява защо СРС маркерите не са нарушени, а е веднага видимо дори за такива експерти, че те не са сложени там при вторичният презапис.
Не обяснява важният въпрос - оригиналният произход СРС ли е или не, тъй като ако е СРС, това доказва, че почти 100% сигурно е, че маркерите са били изначално там, а като следствие значително улеснява изследването за подправяне (което има съвсем друг извод от изказаният от "експертите" на прокуратурата), имайки се в предвид, че логика на маркерите, цялост и последователност не са нарушени никъде.

Не се дава и обяснение на другите преки и косвени доказателства за липсата на подправяне (които сме изложили или експериментираме).

И макар прокуратурата днес да призна официално, че това са СРС-та (ама били законни, а не незаконни), в експертизата не се анализират никакви изводи последвали от това. Нито е казано дали продължителността на разговорите е същата, като отбелязаната в трафичните данни (добър индикатор за подправяне, който в момента сякаш е колосална държавна тайна).

Аз казвам следното -
Нека СРС-тата бъдат декласифицирани и да бъдат дадени за сериозна експертиза от независима лаборатория (докато са класифицирани не могат), може и в чужбина.
Нека експертизата на експертите бъде цялостно публикувана и да подлежи на обществени въпроси и дискусия. Тъй като изказаното в медиите е просто смешно.

А до тогава, на нашата група работила по тези записи, мнението си остава това, което е публикувано тук - http://www.mediapool.bg/show/?storyid=174942&srcpos=8

Между впрочем нови техники за проверяване на валидността на записа измисляме всеки ден (виж предишните ми постове). Днес намерихме и още една нова. А на изводите от експертите на прокуратурата ще кажа - много слабо, много слабо, много слабо, лошо Седларов, лошо.

Нека да публикуват точките, където те мислят, че може да има снаждане във всеки разговор, за да видим и ние. И дали тези точки съвпадат променяйки едновременно смисъла и на 3-те контролни разговора - Танов-Борисов, Танов-Дянков, Танов-Странджев. Тъй като ако твърдението е, че има подправяне, тъй като и трите разговора носят един и същи смисъл (един и същи текст изказан от три лица едно на друго - за това какво бил обещал Борисов), подправянето трябва да е и в трите на едно и също място (иначе защо Танов ще си измисля същия текст в другият разговор, дето Борисов не му го е казал). Тези 3 разговора могат по отделно да се засекат контролно за подправяне. Ако има, то трябва да е на едни и същи ключови места, което трябва да е много лесно доказуемо. Ако не е на едни и същи ключови места, няма как да съществува. Ако и на трите разговора дължината съвпада с описаната в трафичните данни, подправяне няма изпълним начин как и да има.

Не мога да разбера как експертите на прокуратурата да са видяли нещо, което ние не можем, и то при условие, че трябва да е очевидно в засечката на всичките тези разговори. Понеже ако са видяли нещо на друго място, то не променя смисъла на разговора по същество, нали се сещате :)

Така че аз искам граждански достъп до експертизата на експертите. И искам да им задам 2-3 въпроса.

Междувременно, въпреки супер слабата експертиза на експертите, поне по написаното в медиите, която дава такива твърди изводи, върху такива слаби твърдения, нашата неформална и не познаваща се група (при bivol) продължава да работи върху далеч по-сериозни методи, които установяват дали е имало подправяне или не.
цитирай
7. svilen75 - http://bigbrother2. blog. bg/...
19.01.2011 21:54
http://bigbrother2.blog.bg/politika/2011/01/19/koi-e-prav-prokuraturata.670381#last_comment
цитирай
8. tutankhamon661 - marystaneva
19.01.2011 22:24
Нали разбра: гласуваш за Бойко, получаваш Волен. Нямат край тези глупости. Скоро не бях чел такъв виц - смях се от сърце.
цитирай
9. hatanasov - http://lado.blog.bg/politika/2011/01/19/serese-ili-ne.670254
20.01.2011 00:18
Май сте забравили, че в прокуратурата са все агенти на ДС. Затова все още не сме готови за Шенген. А главният прокурор е от ЦК на БКП.
цитирай
10. анонимен - Не мога да разбера от къде извира ...
20.01.2011 09:32
Не мога да разбера от къде извира тази детинска радост в автора и приятеля и Тутанкамон.Наистина "записа не е оригинален" е потресаващо откритие на Прокуратурата .За това обаче и трябваха десетина дни ,а на всички от самото начало това беше ясно.Може би гениалното заключение "би могло да е извършвана манипулация..."Това ние си го обсъждаме из форумите.Но Прокуратура да казва "би могло" е меко казано несериозно.А колкото и да му е смешно но Тутанкамо Бойко зависи изцяло от "волята " на Волен.Въпроса е само -купен ли е въпросния или се държи постоянно в "шах" с някои неща от службите.
цитирай
11. stomanata - Истина и справедливост.
20.01.2011 14:51
Истина и справедливост.
цитирай
12. vyordanoff - И аз съм свестен човек!
25.01.2011 09:31
"Аз съм свестен човек,.."Сигурно!
Човек и свестен да е,е напълно възможно и да е заблуден.Лошото е когато има факти,а ти продължаваш да си заблуден.Обърни внимание на поведението и твое и на съмишленик,като Тутанкамон661.Започвате отчаяно да браните една загубена "кауза"-ГЕРБ,а още по-конкретно бойко.Защо?Когато Петър Младенов си подаде оставката за онези думи за танковете имаше ли оригиналния запис-не!И до ден днешен я няма оригиналната касета.Фактът,че и ти и 661 пишете за бойко и ни громите нас,неверниците май говори сам по себе си.Това което Христос казва на апостол Петър/при неуспешния му опит да ходи по водата/:"Слаба ти е вярата Петре!"
Ако пиша коментара,е не да дразня,а да провокирам по-искрен личен коментар от теб.Наистина ли вярваш,че бойко това не го е казал?Преди няколко поста,ти писах няколко коментара и убедено не се държах просташки-отговор?Не!И тогава,и сега искам отговор.Е,ако водя монолози логично е да загубя интерес.
Ето,не съм съгласен с теб и се мотивирам.Направи го и ти,а не се крий зад слугинажкия коментар на прокуратурата.Истината по случая е една и тя не е по средата или ти си права или аз.
Мариянка,не съм фен на тройната коалиция/аз съм човек с леви убеждения-не комунист,не социалист-разбирай ме както искаш,а последните ми няколко гласувания бяха за Атака/,но тройната беше необходимо зло,както ще бъде и правителството след бойко.Та,какво искам да ти кажа?За периода на триглавата ламя-4г. инвестициите в България бяха над 20млр.евро/евро!!!/,по памет 24млр.
За първата година/цяла/2010г. инвестициите са 800млн.Верно,криза е,ама...?
БВП за 2010г.е равен на БВП на 2008г.,само че събраните пари в бюджета са с 2,5млр.лв. по-малко/въпреки по-високите акцизи на цигарите.
Мисля,че вече ти писах-не искам да мислиш,като мен,а да се съмняваш.Не може,да си имал съдружници,като Пашата,Ал.Петров и Маджо,да са взривявали колата на Цветелина,да си бил в СИК и да си мисията,която ще спаси България.
Да притежаваш банка/вече-не,продаде я/за стотици милиони,без
цитирай
13. hatanasov - http://meto76. blog. bg/polit...
29.01.2011 01:45
http://meto76.blog.bg/politika/2011/01/28/srs-tata-na-borisov-istinski-ustanovi-renomirana-frenska-lab.675461
цитирай
14. vyordanoff - Надявам се да прочетеш и експерт...
29.01.2011 17:17
Надявам се да прочетеш и експертизата от френската лаборатория по автентичността на разговора касаещ Мишо бирата.Тогава си задай въпроса,за този отговор на Прокуратурата,на шефа на ДАНС.Може би ще го публикуваш,като пост!?
Да още няма информация по тази експертиза-освен Сашо Диков.Ще чуеш!Нищо, че ако нещо характеризира скандалите е Трайчо Трайков,ама не министъра.
Е,ако не е не скромно,все пак се надявам на коментар.
цитирай
15. tutankhamon661 - 14. vyordanoff
01.02.2011 13:22
За кой ли път вярваме от раз, а от други искаме доказателства едва ли не от Космоса - както е удобно. Аз няма да прилагам този крайно необективен подход.
цитирай
16. pisatelkata - Лошото за нас народът е че пак изл...
01.02.2011 13:26
Лошото за нас народът е че пак излезнаха с чисти ръце,
а хубавото е че не им вярваме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2650397
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849