Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 19:17 - Кой мрази Борисов?
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 10172 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 18.08.2013 03:36


Една страхотна статия на Евгений Дайнов
(преди да се извърти като фурнаджийска лопата)
 от блога Стефан К.
http://www.bulblog.com/?p=2994
Потопът от коментари след гласуването на вота на доверие към правителството на ГЕРБ, колкото и разнопосочен, постепенно извади на преден план една тема, която можем да формулираме така: „всички мразят Бойко”. Всякакви журналисти и коментатори се упражняваха в сарказъм, високомерно презрение и ехидно хихикане. Доста от тях са умни и прогресивни хора и това им поведение е стряскащо.

Още по-стряскащо е, че подигравките и хихикането този път не признаваха идеологически бариери. Подигравателната шумотевица беше една и съща отляво и отдясно, като в нея на равни начала – и с еднакъв речник – се включиха емблематични леви идеолози, социалисти, деснеещи анализатори и Синята коалиция.

Щом някаква заявена позиция с лекота прекрачва идеологически и политически разделения – значи, тя не е политическо явление. Обикновено в такива случаи става дума за явление от областите, изследвани от психологията, социологията и културологията. И оттук – изследваме явлението не с политически инструменти, а с онези, които принадлежат на посочените научни области.

Да видим образа на – така да ги наречем – „мразещите Бойко”. Те са както леви, така и десни. Но не са разделени в оценките си за Борисов, както са разделени в политиката, която проповядват. А не са разделени, защото техните оценки са вкоренени в един обединяващ ги социо-културен признак.

„Мразещите Бойко” са т.нар. „градски хора” – индивиди, които се изживяват като принадлежащи към историческите градски центрове. За тях подиграването с Борисов – спортистчето от крайните квартали, израстнало с кокошки и прасе в двора – е начин да докажат своята „градска”, превъзхождаща го принадлежност. Според тях, каквото и да прави момчето от Банкя, то е провинциално, безпомощно и смешно. И, като му се подиграват, те изглеждат столични, отракани и сериозни.

Накратко: „мразещите Бойко” искат да изглеждат „граждани” на фона на него, когото опаковат като „селянин”.

Наистина, Бойко Борисов никога не е имал подкрепата на историческите градски центрове и особено – на центъра на София. В България обаче истинските „градски хора” се броят на пръстите на двете ръце – и те днес са онези, които не се подиграват на премиера, не хихикат и не си упражняват сарказъма за негова сметка.

Дълбоко, автентично градските хора не са сред „мразещите Бойко”. От Филип Димитров, например, никога няма да чуете онова, което се изля върху медийната арена в последните десетина дни. За това си има причина и тя е политическа – т.е. отнася се до общото благо.

Още Аристотел подчертава, че не всеки човек, живеещ в града е гражданин. Гражданин е само онзи, който може да извиси разума си над всекидневните си нужди и отвъд своите пристрастия, предубеждения и комплекси – така щото да може да схване, кое е общото благо и каква е неговата, на гражданина роля в постигането на това общо благо. Поддържането на статута „гражданин” е плод на всекидневно усилие защото, както писа преди 20-тина години философът Ърнест Гелнер, „гражданинът е изкуствено творение – той не се поражда спонтанно от природата”.

Ясно е, как тези разсъждения се отнасят към казуса „Бойко Борисов”. Да, неговото правителство търпи огромни критики, защото има огромни управленски дефицити. В една спокойна ситуация общото благо изисква тези дефицити да бъдат критикувани и изяснявани, за да могат да бъдат преодолени и така общото благо да бъде обслужено по-добре.

Кое обаче е общото благо в една не-спокойна ситуация? Какъв е националният интерес тогава, когато срещу правителството са се подредили: Кремъл и неговите български агенти; бандитите и местните гангстерски феодали; хищните кръгове на Държавна сигурност; политическите носители на руските интереси – БСП и Георги Първанов; политическото крило на мафията – РЗС; различните скрити и явни олигархии, монополи и картели, с каквито е проядена българската икономика?

В тази – сегашната – ситуация общото благо е очевидно: атаката на тази шайка да бъде отблъсната от правителството, тъй като целта на атаката е очевидна за всеки, който има нещо между ушите. А тя е: връщане на България в орбитата на Русия, подчинение на националните интереси на руските геополитически амбиции, заместването на демокрацията, която все пак имаме, с руски тип гангстерско управление.

Все пак правителството, с всичките си дефекти, работи не за руските интереси, а за българските. Едва след като атаката бъде отбита и атакуващите – неутрализирани, ще се върне онази спокойна ситуация, в която разкриването на дефицитите на управлението отново ще обслужва общото благо.
Хората, които попадат в дефиницията „гражданин”, разработена от Аристотел и Гелнер, разбират това. Онези, които не го разбират, имат тежки проблеми с гражданската си идентичност. И, когато пренасят тези си проблеми на политическата арена – стават неадекватни.

Пример е Синята коалиция, което е смайващо, тъй като именно „сините” са историческите носители на мисията за „огражданяване” на българското общество. От месец-два обаче те не правят нищо подобно. Спомнете си: преди вота на доверие от СК казаха – война е, руските интереси притискат правителството. Поведението, което следва от тази (вярна) констатация е очевидно: подкрепа за правителството, спечелване на войната, а разправиите – после. Не това обаче се случи, защото по-късно от СК лансираха втора теза – ще подкрепим правителството, ако то кандиса на пет наши искания, свързани с активиране на необходимите реформи. Правителството начаса даде да се разбере, че в някаква степен приема 4 от 5-те условия. Но така и не получи подкрепата на „сините”, защото в последния момент те издигнаха трета теза: няма да подкрепяме правителството, тъй като то иска подкрепа за водената дотук политика, а ние не я приемаме. И дружно се включиха в политически разноцветния хор на „мразещите Бойко”.

Помислете си: градско поведение ли е да клатиш правителството в момента, в който то се е изправило срещу враждебен външен интерес и неговата местна глутница съюзници?

Имам една лоша новина за „мразещите Бойко”: вие само си мислите, че сте градски хора. Не сте. Напротив: имате тежки проблеми с гражданската си идентичност. И затова се занимавате с дълбоко провинциалната игра „да се подиграем на селянчето”. А това е последното нещо, което ще ви направи истински граждани.

Градската принадлежност е политическо явление. Ще рече: когато леви и десни говорят едно и също, нещо дълбоко не е наред с тяхната гражданска идентичност. И още: тази идентичност се доказва всеки ден със способността да работиш за общото благо. Ако не си стигнал до онова равнище, на което да виждаш общото благо, не си гражданин. И най-малко си гражданин, когато се подиграваш на някого, когото нарочваш за „селянин”.

Имам и една по-лоша новина. В последните десетина дни гражданин е именно спортистчето от крайните квартали, израстнал с кокошки и прасе в двора.

Между другото, не е задължително да живееш в исторически градски център, за да имаш поведението на гражданин. Именно извън центровете на градовете чувам – от месеци – следната реплика от страна на стари седесари и на корави Костовисти: „Абе защо нашите пречат на Бойко? Верно, дъни се от време на време, ама се мъчи, бута нещата напред… Защо му скачат по главата, а не помогнат нещо?”.

Това, приятели, е гражданска позиция. Онова, което се случва в последните десетина дни – „всички мразят Бойко” – е елементарно избиване на комплекси.

„Да, бе”, ще кажат въпросните хихикащи индивиди, „да ни дава акъл селянин от Миндя…” Селянин, селянин – ама колко да съм селянин? Вие решете.

* Статията е публикувана в във. “Седем” на 26 януари 2011 год.


ПП. За сведение на одумващите автора на блога. Трето поколение софиянец съм, роден в идеалния център (няколко стотин метра от паметника Левски).

Стефан К.
 

 



Гласувай:
3



1. ssstto - да бе, страхотна статия
18.02.2011 13:46
липсва и само още малко сарказъм. сигурно липсва защото автора е селянин. всъщност статията иска да внуши, 4е е незаконно да се подиграваш на управляващите. имам новина за автора и копипейстърката-това право ни е дадено от демокрацията и който посяга на него съзнателно или не иска да се превърнем в диктатура.
цитирай
2. vmir - 1. ssstto - да бе, страхотна статия
18.02.2011 13:54
ssstto написа:
липсва и само още малко сарказъм. сигурно липсва защото автора е селянин. всъщност статията иска да внуши, 4е е незаконно да се подиграваш на управляващите. имам новина за автора и копипейстърката-това право ни е дадено от демокрацията и който посяга на него съзнателно или не иска да се превърнем в диктатура.


В момента сме диктатура - на простащината, беззаконието, на примитивизма, ограничеността, наглостта и моралната уродливост. Това, че като управлевски оценки се използват определения като "пожарникар", "физкултурник" и прочие определения, нямащи никаква връзка с управленските умения, говори само по себе си за размера на простотията, която е пропълзяла около нас.
цитирай
3. анонимен - sa prostaka obletchen vav vlast iposaven tam po nevedomi paista ot mafiotisiranata oligarchia ivetchte politici,koito sa na vlast ot 20 godini,po dobre nisto..
06.03.2011 16:28
Toi sam,samosabravil se ,ste se katurne v nistoto....kraia mu se vigda
цитирай
4. vesvas4 - "селянин" като закърняла мисъл
12.03.2011 11:14
Самият автор на статията, ако ще не професор, а академик да се титулува не е наясно какво хората влагат в думата "селянин", спрямо Б.Борисов исие. Същото се отнася и за подръжниците на статията. За тях важи в пълна степен това което нормалните хора влагат в определението за селянин.
цитирай
5. анонимен - Герберите, напаст!
14.03.2011 20:31
Авторът и копиращата са доста интересни и слепи хора. Заслепява ги Бойко. Не виждат, че у нас няма ляво и дясно. Не въпроса в старите седесари и костовисти, а в реалната политика. В България БСП е партията, която провежда твърда дясноцентристка политика, а десните и центристките партии, е не може да се каже, че те правят политика.
Вижте само за какво става въпрос. Бойко се мрази от гражданите. Има една много хубава поговорка "те го плюят, а той си мисли, че дъжд го вали". Не му ли е хрумвало на стария добър Женька, че щом всички му се смеят и го подиграват, навярно Борисов си го заслужава. Аз съм роден на 251.24 километра от центъра на София, защото съм от Пловдив. Познавам селяни, които се държат много по-градски от Борисов. На пишещия не му е хрумнало, че точната дума за държанието на Борисов и герберите е селяндурщина.
А с Мари Станева сме си говорили. Тя е забележителен човек. На нейната отдаденост на гербаджийското биха завидели и камикадзетата от Втората световна война. У нас, заради демократическия характер на държавата ни имате право да се опитате да обясните гледната си точка, но хора като собственичката на блога са непропускливи за чужди гледни точки.
цитирай
6. анонимен - паталогичномразещ
29.07.2011 13:04
авторът Стефан К. не се заслепява от Борисов, омразата му към Костов го заслепява!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2650365
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849