Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2013 22:15 - Удобният (за БСП и ДПС) Реформаторски блок...
Автор: marystaneva Категория: Политика   
Прочетен: 10602 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 16.08.2013 22:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 С битката срещу ГЕРБ всички наливат вода в мелницата на БСП-ДПС-Атака, а Реформаторският блок е добре дошъл за Тройната коалиция

 

Bulgaria news

Facebook: Mechelle Nina: Както видяхме, Костов залезе и крахът му на последните избори го доказа... Не зная дали хората забелязват, че Радан Кънев не го споменава изобщо(!) и вече видимо слива ДСБ с дружинката на Асен Генов... С Кунева ситуацията е почти същата.

С битката срещу ГЕРБ всички наливат дружно вода в мелницата на Доган и Станишев.

Не е далеч от истината, че въпросният Реформаторски блок е проект на сегашната власт... Станишев ги чака да се стабилизират (както се изрази сам, да укрепне новото дясно) с една единствена цел: да се освободи от Атака в следващия парламент - тези ще са му по-удобни, по-безобидни и с тях ще е по-стабилна властта му... Атака му срути рейтинга пред Европа, но с тези ще го качи. И зелените, и Кунева-Пръмова са си негови, а защо не и още едно ДПС във властта?! Да не говорим, че част от сподвижниците на Кунева вече са в кабинета Орешарски-Станишев! Страхотно дясно крило се задава, нали?!

Bulgaria Utre: Бойко Борисов и ГЕРБ протегнаха ръка и отправиха ясно послание към Реформаторския блок: да обединят сили срещу сегашното статукво. В каквото и да обвиняват бившия премиер, той е наясно, че разединена десница няма как да се справи с безпринципната тройна коалиция между БСП, ДПС и Атака. Дори изборите да са веднага, с още пресните грешки на управляващите.

Но още незаглъхнало предложението му и партиите от Реформаторският блок скочиха като ужилени. Демонстрираха задружност и сила, необоснована предвид малкото доверие на последните избори.

Всъщност да се говори за Реформаторски блок е малко пресилено, тъй като политическите сили вътре са се събрали по същия безпринципен начин. Костовистите с Надежда, които преди изборите не можаха да разпределят листите, Кунева и нейните граждани, които заедно с ДСБ се заиграха с БСП на изборите за кмет на Варна, "Зелените", чиито далавери за милиони "в името на природата" лъсват напоследък, и Касим Дал. Не беше ли именно ДСБ партията, която най-много тръбеше за червеното минало на Кунева, как тя била кукувица в дясното пространство? Как за толкова кратко време костовистите харесаха нейното яйце в синьото гнездо?

Това са партии, обединени около чисто бакалски сметки - да окрупнят ниското си доверие и някак да добутат до десетина процента на следващите избори. Единственото общо между тях засега е искането за оставка на правителството на Орешарски.

Реформаторският блок обаче постепенно бе завзет като представителство от новия лидер на ДСБ, сянката на Иван Костов - Радан Кънев. Независимо от опитите на Кунева да остане на повърхността.

Кънев е единственият политик, който открито прави опит да яхне протестите, а немалко пърформанси на площада пред Министерски съвет са дело на "коалиционните" му партньори в зелено.

Той показа зъби на ГЕРБ, във всяко интервю натъртва как правителството трябва да подаде оставка, но всъщност неговото желание е това да не стане. Поне не в този момент. Затова и целта е протестите да се поддържат живи, но без радикални мерки. На всеки е ясно, че за да падне правителството на Орешарски, на протеста му трябва именно радикализъм, защото за 60 дни всички се убедиха, че с песни, танци и усмивки няма да стане.

Но тази нотка сякаш е запазена за Радан Кънев, поне такова е неговото желание. Той написа: "През септември ще сме много, а през късната есен Реформаторския блок ще е първи!". Целта е видна - колкото се може по-дълги протести, докато Реформаторския блок бъде припознат за новото дясно.

С клишета и популизъм, досега Радан Кънев се доказва единствено като бледо копие на своя Командир - клетви срещу Борисов, приказките за неавтентично дясно и интелигентните десни по площадите, за които си струва да остане в политическия живот.

Той е острието на Иван Костов, което трябва да заличи дясното пространство и да претопи "реформаторите". С дискредитирането на ГЕРБ се цели да се отмъкнат техните избиратели, набива се в медийното пространство как гласувалите за тях са също толкова недоволни и единственият изход е Реформаторския блок, разбирай ДСБ. Филм, който вече сме гледали, но тогава в главната роля бе Иван Костов и СДС. Е, всеки знае финала - СДС беше разбито, ред е на ГЕРБ.

Лакмусът с искреността на ДСБ и Кънев беше Варна – с предсрочните си кметски избори, преминали с балотаж, оспорвана битка и тежка кампания. На първи тур ДСБ уж заложи на непознат кандидат-бизнесмен. Който не се посвени в интервю ден преди вота да заяви, че хората на Костов с нищо не са му помагали в кампанията. Затова пък далеч по-дейни бяха местните десебари на балотажа, когато уж заявиха, че не застават зад нито един от двамата кандидати – гербаджията Иван Портних и „независимият“, подкрепен от БСП и Кунева, а негласно и активно – и от ДПС, Христо Бозов. Въпреки официалната позиция – или по-скоро липсата на такава, активисти на ДСБ активно пропагандираха за Бозов – в структурите си и из социалните мрежи, където патосът им срещу кандидата на ГЕРБ беше по-злъчен дори от този на бесепарите.

Всъщност – нищо изненадващо. Поне за тези, които следят работата на Общинския съвет в града. Там двамата съветници на Костов активно работят против ГЕРБ и така често заемат позицията на БСП по предложените за гласуване казуси. В следствие на тази им позиция беше разбита третата по големина група в съвета, обединила ДСБ, СДС, ВМРО, Гергьовден, Новото време и БНД. Така съдбата на града остана в ръцете на вечния Янко Станев и съветниците около него, обединили се в „СДС-ДА“, които се оказаха в ролята на балансьор между двете големи групи в съвета – на ГЕРБ и БСП.

Но сега ще е доста по-трудно на Радан Кънев да окупира дясното, отколкото на Костов преди години, тъй като ДСБ не е сам на дясната писта. Ще трябва в един момент да обясни на избирателите на каква база отхвърля партньорства и как ги подбира. Подводен камък, който ще натежи и има опасност "десните" да не припознаят нищо реформаторско в един блок, където има "червени" и "зелени" милионери на държавен гръб. Опасно е и заиграването с Касим Дал, който се радва на определена подкрепа в Турция и не е ясно дали неговите претенции в един момент няма да надминат тези на Доган, а нищо чудно във войната с ДПС да се използват и неприятни етнически заигравки.

Ако хората не получат отговор е твърде вероятно да заложат на познатото, независимо от допусканите през годините грешки. Което пък обезмисля напълно протестите, които в началото бяха наистина спонтанни.

Дали на Радан (Костов) няма да излязат криви сметките и ДСБ да остане в политическата история като Убиеца на дясното?

http://www.bulgaria-news.bg/category/bulgaria/politics/article/category/bulgaria/politics/article/post80252.html 

****************************************************************************

Сега - извън сериозната част... ;)

Костов и
Кънев - "Демократи за силна България" (ДСБ)
,
Кунева - "Движение България на гражданите" (ДБГ),
Ковачев – „Зелените”,
Касим и
Корман - Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД),
Надежда Нейнски - "Синьо единство",
Николай Ненчев - Български земеделски народен съюз (БЗНС) и само
Божидар Лукарски - Съюз на демократичните сили (СДС) не се връзва с всичките тези К-та и Н-та…


Странно съвпадение на букви… Дали означава нещо?!  ;)




Гласувай:
6



1. demograph - Този ти постинг е хлъзгане по дъската към безизходицата
16.08.2013 23:26
Стъпи на земята. ГЕРБ не трябваше да влиза в Парламата. Дори и "...по молба на Брюксел." Това укрепи Станишевците и работи за другите в дясно. Кой им е виновен на ГЕРБ? - Те сами си стъпиха в капана. Следва ..всичковъзможното. Но аз винаги съм бил за прагматизъм в политиката. На реформаторите това им липсва.
цитирай
2. vmir - С пенлива антиГЕРБ риторика се жертваха като Матросов на амбразурата,
16.08.2013 23:37
в резултат от което БСП взе властта. Сега май искат да свалят БСП от власт, но докато си правят поредните наивни опити, мафиотите май ще ни извадят от ЕС. Най-жалко става, когато представят протестите за свое дело, и пропускат, че според червената пропаганда, протестите са дело на ГЕРБ и Борисов. После пак ГЕРБ ще са им виновни, че ще гледат парламента през крив макарон.
цитирай
3. komunisticheski - има нещо такова
17.08.2013 01:40
С малоумието си протестите, след първите дни, когато беше провокацията с Пеевски, само направиха така, че много хора да симпатизират на най-големия тумор в българската политическа система - бсп. Включително и хора с леви убеждения, изключително зле настроени срещу лъжелявата олигархическа бсп, от което само тази двайсетолетницата печели, успявайки за пореден път да прилъже поддръжници.
цитирай
4. marystaneva - Posle ebenje nema kaenje!!!
17.08.2013 02:18
Затова трябва да се внимава преди това...
(Отворете линка и вижте видеото!)

Едвин Сугарев (да е жив и здрав) ни го каза още преди няколко месеца, преди изборите - много по-културно, разбира се:
"...Да се помага на БСП в предизборната битка с Бойко Борисов е не само глупаво, но и неморално. Подобен избор има само един резултат – и той е реанимация на тройната коалиция и на свързания с нея безотговорен грабеж. Който предпочита това – нека да заповяда. Но и нека после не се овайква от неблагополучията, които са го сполетели."

http://marystaneva.blog.bg/politika/2013/08/17/.1050390
цитирай
5. vmir - Сами си върнаха триглавата уродлива ламя да ги управлява,
17.08.2013 08:56
а сега искат ГЕРБ да им я свали от власт, ама те да си припишат юначеството. Е, малко ли сме ги гледали тези номера от БСП, че да приемем подражателството им? Преситен съм от глупави претенции на неадекватни люде, които нехаят, че си режат клона, на който седят, а искат акъл да ми продават.

Не съм член на ГЕРБ, нямам лични контакти или обвързаности с ГЕРБ или някой от ГЕРБ, и го казвам за примитивите, които нямат ум и съвест да си представят, че човек може да има отношение и без далавера или обвързаности.
цитирай
6. vencivaleri1951 - Не се заяждам!
17.08.2013 19:18
Не разбирам логигата нито на постинга, нито на коментарите.
Какво предлагат авторите? Партиите от тъй наречения Реформаторски блок да се откажат от самостоятелна политика?
Протегнатата ръка за сътрудничество всъщност е като ръка на данаец протягаща се с "дар". Ясно е че десните партии трудно ще привлекат електорат от левицата или ДПС както и обратното. Тоест на "сергията с гласове" левите не са кой знае какъв противник за новосвормираната десница. "Реформаторите" и ГЕРБ всъщност се борят за активния десен електорат. В голямата си част на предишните и още повече в попредишните избори този електорат бе привлечен от ГЕРБ.
Няма как "реформаторите" да се съюзяват предизборно с ГЕРБ освен в общи листи и с предрешен кандидат премиер. на практика това означава срещу определен брой кандидат депутати на избираеми места да се откажат от самостоятелна политическа дейност Другия вариант коалиция след изборите на десните сили срещу взаимна толерантност преди избори е "трай коньо за зелена трева"
С подобно поведение "реформаторите" едва ли ще привлекат значителен електорат към себе си най-малкото защото българинът няма коалиционна култура и гласува главно или за очаквания победител или на инат. Никой няма да тръгне да гласува за присъдружна партия. Борисов на практика предлага присъдружие на "реформаторите". Не казвам, че го е предложил с цел да ги затрие, но подобно действие за новосвормиращата десница ще бъде с летален изход.
Затова аз предвиждам в дясно много по остра конкурентна борба помежду си отколкото с лившцата и ДПС. Не за друго, а защото от там почти нищо не може да се вземе. На последните избори за ДПС близо 95% от гласувалите за тях са твърд електорат. При БСП над 80%. Там нищо не свети.
В момента ГЕРБ е уязвим и политическото бъдеще на реформаторите зависи единствено от отслабването на Борисовата партия и те ще "бият" в тази посока.
цитирай
7. vencivvg - Браво
18.08.2013 02:06
Браво, много точен анализ.
Най-добрия , който съм чел.
Поздравления marystaneva !
цитирай
8. marystaneva - 7. vencivvg,
18.08.2013 05:07
Анализът не е мой, но благодаря!
http://www.bulgaria-news.bg/category/bulgaria/politics/article/category/bulgaria/politics/article/post80252.html

6. vencivaleri1951,
И аз не се заяждам, ама ти не беше ли червен?! Откога си се загрижил за десните? Когато искаш десния електорат, трябва да викаш против БСП и който вика по-силно и по-убедително, ще спечели... Аз друго викане освен срещу ГЕРБ - другата партия, член на ЕНП, не чух. Така няма да стане, повярвай ми. Подценявате хората... На тях не им пука за политическото бъдеще на "реформаторите". Пука им за България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marystaneva
Категория: Политика
Прочетен: 2650012
Постинги: 234
Коментари: 3432
Гласове: 2849